Křehký strouhaný jablečný koláč recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

TĚSTO:
1 kg polohrubé mouky
4 lžíce cukru moučka
3 kypřící prášky do pečiva
citronová kůra z 1 citronu nastrouhaná
citronová šťáva z 1/2 citronu
3 celá vejce
14 polévkových lžic teplého mléka
2 x Hera (á 250 g)
NÁPLŇ:
1200-1500 g (max.) nastrouhaných jablek bez slupky
cukr moučka
mletá skořice dle chuti
2x vanilkový pudink v prášku

Postup přípravy receptu

  1. Do větší mísy nasypeme mouku, přidáme cukr, kypřicí prášek, citronovou kůru a promícháme. Nakonec přidáme vejce, mléko, Heru pokojové teploty nakrájenou na silnější plátky, šťávu z citronu. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na stejné poloviny a dáme na chvíli odležet do lednice.

  2. Mezitím oloupeme a nastrouháme jablka, pocukrujeme, přidáme skořici, pudinky a promícháme (pudink se přidává ve formě prášku do syrových nastrouhaných jablek ~ nemění to jejich chuť a přitom po upečení a vychladnutí drží jablka krásně tvar, i když je jich vysoká vrstva). Plech vymažeme pomocí pírka olejem a na jeho celé zaplnění použijeme jednu polovinu těsta.

  3. Mně osobně se těsto špatně válí a dělá z něj přesný tvar plechu včetně okrajů. Raději, což mi přijde mnohem jednodušší, trhám libovolné kousky, vmačkám stejnoměrně napřed po celém obvodu a nakonec vyplním i dno.

  4. Kráječem na pizzu objedu celý plech těsně pod jeho okrajem a kousky, které takto zbudou, utěsním možné trhlinky, nebo prostě vmačkám na slabší místa. Těsto k sobě dobře přilne. Může se stát, že je víc lepivé (záleží na množství citr. šťávy), ale není to na závadu. V takovém případě, aby se s ním líp pracovalo, stačí občas pocukrovat ruce. Pokud nám na zaplnění plechu kousek těsta schází, nevadí, použijeme trochu z druhé poloviny.

  5. Na takto připravený plech s těstem vysypeme směs jablek (pokud pustí moc šťávy, doporučuju trochu odlít) a rozetřeme. Jako vrchní vrstvu nastrouháme zbylé těsto na hrubém struhadle a rukou doupravíme tak, aby bylo všude rovnoměrně.

  6. Pečeme v elektrické troubě, předem vyhřáté na 170°C 50-60 minut. Krájíme, až je koláč vychladlý, když jsou jablka moc horká, neudrží tvar. Tento rozpis vyjde přesně na plech o rozměrech 36 x 30,5 x 4 cm.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!