Křehký koláč s pudinko-smetanovým krémem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto na plech 23 x 32 cm:
- 400 g hladké mouky
- špetka soli
- 220 g másla
- 120 g cukru moučka
- 1 vejce
- kůra a šťáva z půlky citronu
- Krém:
- 500 ml mléka
- 2 vanilkové pudinky
- 120 g cukru krupice
- 3 kelímky 200 g zakysané smetany 16% pokojové teploty
- kůra a šťáva z půlky citronu
- rybízový džem (domácí), není nutný
Postup Křehký koláč s pudinko-smetanovým krémem
Postup přípravy receptu
-
Hluboký plech vyložíme papírem na pečení a ustřihneme ještě jeden papír o velikosti plechu. Do mísy prosejeme mouku, přidáme špetku soli, kůru, cukr a promícháme, máslo nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle nebo nakrájíme na drobné kostičky a zapracujeme do mouky spolu s citronovou šťávou a vejcem. Lze udělat v mixéru nebo procesoru. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladu odpočinout.
Z půl litru mléka, dvou sáčků pudinků a cukru uvaříme hustý pudink a za občasného míchání ho necháme chladnout. Do vlahého pudinku postupně metličkou zamícháme zakysané smetany, přidáme citronovou kůru i šťávu a promícháme. Zapneme troubu na 170°C.
Odpočinuté těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme na pečícím papíru plát. Jeden plát dáme na dno plechu, na těsto navrstvíme a uhladíme krém a pokud chceme, potřeme ještě džemem. Navrch překlopíme pomocí papíru druhý plát těsta a papír sloupneme. Dáme péct dorůžova (35-40 min - podle trouby). Necháme úplně vychladnout a ztuhnout v chladu. Nakrájíme řezy nebo kostky a lehce poprášíme moučkovým cukrem.