Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Drobenka:
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g másla (měkkého)
- 1 vanilkový cukr (nejlépe domácí-vanilkový lusk vložený v krupicovém cukru)
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 žloutky
- 50 g mandlí (lupínků)
- Maková náplň:
- 180 g máku (mletého)
- 250 ml mléka
- 3 lžíce cukru
- Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu (v krabičce)
- 200 ml zakysané smetany
- 2 lžíce cukru
- 2 žloutky
- cca 10 švestek (větších, rozpůlit)
Postup Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme dopředu náplně: mletý mák s mlékem a cukrem asi 2 min. povaříme a dáme vychladit.
Tvaroh smícháme se smetanou, cukrem a žloutky.
Smícháním všech surovin, kromě mandlových lupínků, vypracujeme ručně drobenku.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem a na dno rozložíme 2/3 drobenky. Na fotce je 1/2 dole, 1/2 nahoře. Více se mi osvědčilo spodní vrstvu silnější.
Na drobenku nejlépe lžící navrstvíme mák, na mák dáme rozpůlené švestky, na švestky opět nejlépe po lžících rozložíme tvaroh.
Tvaroh posypeme zbylou drobenkou + mandlové plátky a dáme péct asi 40 min. na 180 st.