Konfitované koleno s Vegemite a celerovým pyré recept
Top Recepty, Vepřové masoSuroviny na recept
- 1 vepřové koleno zadní
- 1 lžíce Vegemite
- 2 lžičky barevného pepře
- 4 dcl tmavého piva
- 4 šalotky
- hrst listové petrželky
- 1 dcl slunečnicového oleje
- cca 0,75l kvalitního vepřového sádla
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl
- 8 středních brambor
- 1 střední celer
- 1 lžíce přepuštěného másla
- smetana
- mléko (v poměru 1:1 mléko smetana)
- sůl
Postup Konfitované koleno s Vegemite a celerovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Koleno vykostíme a rozdělíme na tři části.
Pivo, pepř, Vegemite, šalotky, petrželku a olej rozmixujeme, marinádou zalijeme vykostěné koleno a uložíme na 24 hodin do ledničky.
Před tepelnou úpravou koleno osušíme, pomocí potravinářského provázku upravíme a na části rozpáleného sádla necháme zatáhnout.
Přendáme do pekáče s oloupaným česnekem, nahrubo nakrájenou cibulí a lehce osolíme.
Zalijeme rozpuštěným sádlem, přikryjeme alobalem, řádně utěsníme, vložíme do vyhřáté trouby na 200°C, po 10 minutách stáhneme teplotu na 110°C a pečeme 3 hodiny.
Pak odstraníme alobal, sádlo slijeme, troubu rozehřejeme na 200°C, koleno vložíme zpět do trouby na 10-15 minut a horkým vzduchem vytvoříme kůrčičku.
Výpek rozmixujeme ponorným mixerem.
Celer nakrájíme na hranolky, na másle zarestujeme, zalijeme smetanou s mlékem, osolíme a vaříme do změknutí (nyní by hladina smetany s mlékem neměla být vyšší než celer).
Rozmixujeme ponorným mixerem a podle chuti ještě dosolíme.
Brambory uvaříme ve slupce, nakrájíme na 1cm plátky a na sádle opečeme dorůžova.