Koláč volská oka recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na těsto:
- 1 hrnek (0,25 l) mléka
- 2 hrnky hladké mouky
- 6 PL rozehřátého másla
- 2 vejce
- 6 PL cukru
- špetka soli
- 1/2 balíčku droždí
- Na makovou náplň:
- 300 g mletého máku
- 5-6 PL cukru
- mletá skořice
- 2 hřebíčky
- cca 200 ml mléka
- Na tvarohovou náplň:
- 1 vanička tvarohu
- vanilkový cukr podle chuti
- 1 vejce
- 1 PL Solamylu
- kompotované meruňky
Postup Koláč volská oka
Postup přípravy receptu
-
Obvyklým způsobem nebo v DP zaděláme těsto a necháme ho vykynout. Mezitím si připravíme náplně: na makovou dáme vařit mléko, do vroucího vsypeme mák, cukr a přidáme koření. Chvíli na mírném ohni propařujeme, až mák změkne a zhoustne, popř. zahustíme strouhaným perníkem nebo piškoty. Na tvarohovou náplň smícháme tvaroh s cukrem, vejcem (trochu si schováme na potření okrajů koláče)a solamylem. Meruňky dáme na cedník okapat.
Troubu předehřejeme na 180°C, těsto vyválíme na plech vyložený pečícím papírem, okraje obdélníku potřeme rozšlehaným vejcem a plát pomažeme makovou náplní.
Z tvarohové náplně děláme na té makové pomocí lžíce hromádky, které dokulata rozetřeme. Navrch posadíme půlku meruňky.
Dáme do vyhřáté trouby a pečeme do zezlátnutí okrajů.