Koláč s mandlovou krustou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 200 g Hery
- 150 g cukru moučka
- 3 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- Náplň I:
- 1 plechovka ananasu (560 g)
- 1 vanilkový pudink
- 1 dl vody
- Náplň II:
- 1 smetana ke šlehání
- 1 cukr vanilka (nemusí být)
- Mandlová krusta:
- 80 g mandlových lupínků (tj. 1 sáček)
- 3 lžíce medu
- 30 g cukru krupice
Postup Koláč s mandlovou krustou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme mandlovou krustu: mandlové lupínky dáme s cukrem i s medem na pánev, zahřejeme a zamícháme, aby se med rozpustil a mandle se v něm obalily. Mezitím si utřeme tuk s cukrem, postupně přidáváme vejce a nakonec mouku.
Na plech vyložený pečícím papírem rozetřeme těsto, odměříme si polovinu a na tu pak naneseme mandlovou náplň. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut, až těsto zrůžoví a mandle se zabarví do světlehněda. Pak koláč vyndáme z trouby a necháme vystydnout.
Ananas i se šťávou vyklopíme do kastrůlku, přivedeme k varu. Pudink rozmícháme ve vodě a zavaříme do ananasu.
Koláč si rozřízneme na 2 části, na jednu vlijeme ananasovou náplň a necháme vystydnout. Pak si ušleháme do tuha šlehačku, případně přidáme vanilkový cukr a natřeme na studenou ananasovou náplň. Přiklopíme druhou polovinou koláče, na kterém je mandlová krusta a necháme proležet, aby se to lépe krájelo.