Koblihy plněné ricottou recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 2 lžičky sušeného droždí
- 125 ml vlažného mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 50 g rozehřátého másla
- 340 g hladké mouky + mouka na vál
- 2 vejce
- olej na smažení
- moučkový cukr na poprášení
- Náplň:
- 250 g ricotty
- 1 zarovnaná lžička najemno nastrouhané kůry z citronu
- 2 lžičky krupicového cukru
- 80 g rozinek sultánek, propláchnutých horkou vodou
Postup Koblihy plněné ricottou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve připravte náplň. Všechny přísady smíchejte v misce, zakryjte a odložte do chladničky.
Droždí, 1,5 lžíce vlažné vody, mléko a lžíci cukru dejte do mísy a nechte na teplém místě 10 minut stát, aby se na povrchu utvořily bubliny. Přidejte máslo, mouku, vejce a zbývající cukr. Vařečkou nebo příborovým nožem vypracujte lepivé těsto, přeneste ho na mírně pomoučněný vál a vypracujte hladké těsto. To dejte do mísy mírně vymazané olejem, přikryjte vlhkou utěrkou a uložte na teplé místo kynout na dvojnásobný objem, trvá to asi 1 hodinu.
Na mírně pomoučněném válu těsto 5 minut hněťte, aby bylo hladké a pružné. Těsto rozdělte na poloviny a obě rozválejte na centimetr tlustou placku. Sklenkou či vykrajovátkem naznačte kolečka o průměru o něco větším než 6 cm – těsně vedle sebe. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu náplně, zbylá kolečka dokrojte. Položte na náplň, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou nebo vykrajovátkem o průměru 6 cm. Okraje budou hladké a pevně spojené. Polštářky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout.
Rozehřejte větší množství oleje. Koblihy smažte po dávkách, 3–4 minuty z každé strany, dozlatova. Jakmile vložíte koblihu do oleje, přiklopte hrnec pokličku na 1 minutu. To způsobí, že se koblihy krásně nafouknou. Po otočení koblih dosmažte odkryté. Osušte na papírových utěrkách. Nechte trochu vychladnout a poprašte moučkovým cukrem.