Kluski Pyzy recept
Top Recepty, Bramborová jídlaSuroviny na recept
- 2 kg brambor
- sůl
- umleté pečené nebo vařené maso
- škrobová moučka Solamyl
- cibule
- sádlo
- sterilované zelí
Postup Kluski Pyzy
Postup přípravy receptu
-
1 kg brambor uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a jemně nastrouháme.
Mezitím oloupeme a na jemno nastrouháme 1 kg syrových brambor, osolíme a když pustí škrob, vymačkáme je lehce přes plátno nebo přes cedník.
Na sádle osmažíme do zlatova cibulku a dáme i s tukem do mísy, připravené na hotové kluski pyzy.
Vařené a syrové strouhané brambory spojím dohromady v těsto. Opravdu nic jiného nepřidáváme.
Z těsta děláme koule o tloušťce těsta cca 1,5 cm a plníme je mletým vařeným nebo pečeným masem ochuceným podle gusta.
Plněné koule protočíme na vále v Solamylu a vkládáme do vroucí osolené vody.
Až vyplavou, vyndáme je děravou naběračkou a dáváme do připravené mísy s cibulkou. Správně uvařené mají sametový povrch. Podávají se buď pouze omaštěné cibulkou, dobré je doplnit je kysaným zelím.