Klasické vanilkové rohlíčky recept
Top Recepty, Dietní receptySuroviny na recept
- 440 g hladké mouky
- 170 g mletých vlašských ořechů nebo mandlí (pro výraznější chuť je před mletím můžete lehce opražit)
- 340 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
- 100 g moučkoveho cukru
- zarovnaná lžíce lněného semínka rozmixovaná s dvěma lžícemi vařící vody (není nutné, ale pokud lněné semínko nepoužijete, dejte maličko méně mouky)
- špetka soli
- moučkový cukr na obalení
- vanilkový lusk
Postup Klasické vanilkové rohlíčky
Postup přípravy receptu
-
Mouku, špetku soli, moučkový cukr a ořechy smíchejte ve větší míse.
Vanilkový lusk vyškrábejte a půlku zrníček přidejte do těsta.
Do směsi poté nakrájejte vychlazené rostlinné máslo a vypracujte těsto.
Nechte odležet minimálně 2 hodiny, ale ideálně přes noc v ledničce.
Těsto z lednice vyndejte asi půl hodiny před tím, než se pustíte do rohlíčků. Můžete ho rozdělit na půl a pracovat nejdříve jen s jednou půlkou a druhou nechat v lednici, aby těsto příliš nezměklo.
Plech vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180°C.
Rohlíčky můžete dělat několika způsoby: uždibovat malé kousky a z nich tvarovat rohlíčky;nebo z těsta uválet asi 2 cm tlustého hada a šikmo ho rozkrájet na malé kousky, ze kterých poté uděláte pěkně stejné rohlíčky;nebo malé kousky těsta vmačkávat do formiček či těsto vyválet na placku a rohlíčky vykrajovat.
Pečte 12-14 minut (ze začátku jsem pekla spíš 14, ke konci, když už byla trouba hodně rozpálená, spíš 12).
Rohlíčky jsou hotové, když maličko zrůžoví na koncích.
Upečené rohlíčky nechte trochu vychladnout a poté ještě teplé obalujte v moučkovém cukru, smíchaném se zbytkem vanilkových semínek. Před konzumací by rohlíčky měly alespoň několik dní odležet v dobře uzavřené krabici.
Pro extra vůni vanilky do krabice zavřete i vyškrábaný vanilkový lusk.