Kávovo-maková roláda s lahodným krémem a ovocem recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 4 vejce
- 80 g třtinového cukru
- 120 g polohrubé mouky
- 50 g mletého máku
- 20 g rozpustné kávy nebo Cara Nestlé
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 vanilkový cukr
- Na potření:
- džem rybízový nebo povidla
- Náplň:
- 170 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g měkkého tvarohu
- 250 g domácí Lučiny nebo Lučiny z kostky
- 8-10 ks švestek do rolády a na ozdobu
- rum nebo rumová tresť
Postup Kávovo-maková roláda s lahodným krémem a ovocem
Postup přípravy receptu
-
Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Za stálého šlehání přidáme žloutky a vanilkový cukr. Znovu vyšleháme. Zlehka přidáváme mouku, smíchanou s mákem a kávou, přikápneme trochu oleje a zamícháme.Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C na 8–10 minut dorůžova. Po upečení korpus svineme i s pečícím papírem a necháme vychladnout. Když je roláda vlažná, odstraníme pečící papír.
Změklé máslo utřeme s lučinou, měkkým tvarohem a oběma cukry a vyšleháme na hladký krém. Jednu třetinu krému dáme stranou na ozdobu.
Vlažný korpus rozvineme, potřeme rybízovým džemem nebo povidly, kam jsme kápli trochu rumu (tresti) a necháme ještě chvíli vychladnout.
Roládu s džemem pak potřeme zbylou většinou tvarohového krému a poklademe kousky omytých a nakrájených švestek.
Roládu zavineme a dáme do chladničky ztuhnout. Povrch rolády potřeme jednou třetinou krému, který jsme dali stranou a dozdobíme půlkami omytých švestek. Podáváme ke kávičce nebo jen tak.