Karáskové kočky z chlazeného těsta recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 3 lžíce rumu
- 100 ml slunečnicového oleje
- špetka soli
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 sáček vanilkového cukru
- 3 lžíce krupicového cukru
- 20 g čerstvého droždí
- 1 vejce na potření
- mák na posyp
Postup Karáskové kočky z chlazeného těsta
Postup přípravy receptu
-
Těsto necháme vyrobit v domácí pekárně. Do nádoby pekárny vložíme suroviny v uvedeném pořadí a zapneme program na těsto. Když pekárna těsto vymíchá, program přerušíme a nevykynuté těsto z pekárny přendáme do mikrotenového sáčku. Sáček uzavřeme a těsto vložíme do lednice, kde ho necháme do druhého dne.
Druhý den těsto vyndáme a necháme ho v míse asi 40 minut při pokojové teplotě. Pak z něj odložíme menší část. Větší část rozdělíme na stejné dílky a z každého vytvoříme váleček - tělíčko kočky. Menší část také rozdělíme na dílky a z každého dílku utvoříme kuličku, to budou hlavičky. Válečky zamotáme do šneka a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Každou kuličku na dvou místech zmáčkneme, utvoříme tak ouška. Hlavičky přiložíme k tělíčkům. Kočičky potřeme rozšlehaným vejcem a tělíčka posypeme mákem. Můžeme udělat očka, třeba z černého sezamu a čumáčky z cukrových kytiček.
Kočky necháme na plechu ještě asi 15 minut kynout a pak je dozlatova pečeme při 180°C 15-20 minut.