Karamelový větrník na plech recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na odpalované těsto:
- 750 ml vody
- 230 g másla
- 230 g hladké mouky
- špetku soli
- 8 vajec
- Na karamelovou náplň:
- 750 ml mléka
- 2 karamelové pudinky
- cukr moučka
- 250 g másla
- 500 ml smetany na šlehání
- 2 ztužovače
- cukr
- Na karamelovou polevu:
- 250 g cukru krupice
- 250 ml smetany na šlehání
Postup Karamelový větrník na plech
Postup přípravy receptu
-
Vodu rozehřejeme s máslem a solí, pak najednou přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni tak dlouho, až se těsto nelepí na vařečku ani na hrnec (mě to trvalo zhruba 10 minut).Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, každé řádně vymícháme a až pak dáme další.
Na dva plechy dáme pečící papír a naneseme těsto rozdělené na poloviny. Dáme péct do předehřáté trouby na 200°C. Prvních 15 minut troubu vůbec neotvíráme, bubliny by splaskly. Pečeme asi 30-40 minut. Je však třeba, aby povrch byl na dotek křupavější, protože jak chladne, trochu změkne.
Uvaříme 2 karamelové pudinky v 750 ml mléka a necháme vychladnout. Pak vyšleháme máslo s moučkovým cukrem a postupně přidáváme uvařený zchladlý pudink. Dosladíme dle chuti. Vyšleháme dotuha šlehačku se ztužovači a cukrem.
Na první plát naneseme karamelovou náplň a na ni rozetřeme ušlehanou šlehačku. Přiklopíme druhý plát a povrch polijeme karamelovou polevou.
Poleva: cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, vzkypí to! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí (když to bude hodně husté, přilijte ještě trochu horké smetany). Ihned nalijte na větrník a dejte chladit do lednice.