Karamelový sirup recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 1 hrnek cukru (225 g)
- 1 polévková lžíce kukuřičného sirupu
- 1/4 hrnku vody (60 ml)
- 1/2 hrnku 31% smetany (120 ml)
- 2 polévkové lžíce másla (30 g)
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Postup Karamelový sirup
Postup přípravy receptu
-
Příprava domácího karamelového sirupu je mnohem jednodušší, než si možná myslíte. Nepotřebujete žádné zvláštní suroviny (pravda, tento recept používá kukuřičný sirup, který ale bez problému sežene v prodejně zdravé výživy) a je to rychlovka. Můžete ho podávat teplý i studený a hodí se skvěle jako poleva na zmrzlinu, koláč, cheesecake nebo třeba jablečný koláč/ štrúdl. Moje jediná poznámka se týká opatrnosti. Jakmile přivedete cukr s vodou k varu, bude směs velmi horká. Víc než vařící voda. Při přidání smetany a másla bude směs bublat a pěnit, což vás může vylekat. Lepší je tedy použít vyšší, tedy hlubší kastrol a vařečku.
Za stálého míchání přivedeme cukr, sirup a vodu v hrnci k varu.
Jakmile dosáhneme varu, snížíme teplotu, přestaneme míchat a necháme vařit/ bublat, dokud směs nezíská zlatavou barvu.
Sundáme z plotny a pomalu vmícháme smetanu. Mícháme dohladka.
Přidáme máslo a sůl. Promícháme.
Jakmile sirup lehce vychladne, přidáme vanilkový extrakt a řádně promícháme.