Karamelovo-penova torta recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Na dortovou formu o průměru 24 cm:
- 4 vejce
- 100 g hnědého cukru
- 4 PL teplé vody
- 75 g polohrubé mouky
- 25 g Solamylu
- 1 PL prosátého kakaa
- 1 KL prášku do pečiva
- špetka soli
- Nádivka:
- 1 konzerva Salka
- 150 g másla
- Sněhový korpus:
- 4 bílky
- 240 g krystalového cukru
- Poleva:
- 100 g hořké čokolády
- 30 g másla
- Kromě toho:
- 200 g arašídů
Postup Karamelovo-penova torta
Postup přípravy receptu
-
Salko dame varit do vody na 2,5 az 3 hodiny. Pri vareni stale dolievame vodu a dbame aby plechovka bola stale ponorena vo vode. pocas varenia plechovku prakrat otocime.
Nechame vychladnut. Otvorime az po vychladnuti, inak moze vystrieknut a horuce vas moze popalit. Salko si kludne mozete uvarit vopred. Je dobre, ak si uvarite naraz dve, kvoli uspore energie. Druhe, neotvorene mozete skladovat aj mesiac, dva, a v pripade potreby ho uz mate pripravene.
Upecieme korpus.
Zltka naslahame s cukrom dopenista.
Potom pridame vodu a opat slahame, kym sa cukor nerozpusti.
Primiesame muku zmiesanu s kakaom a praskom do peciva. Zamiesame.
Bielka vyslahame so stipkou soli. Ked su pevne, tak ich uz len rucne opatrne zamiesame do zltkovej masy.
Vylejeme do tortovej formy o priemetre 24 cm a pecieme vo vyhriatej rure pri teplote 175 stupnov C asi 30 -35 minut. Zbytocne korpus nevysusujte. Kontrola spajlou. Korpus nechame vychladit na mriezke.
Na penovy korpus vyslahame bielka s cukrom, kym je pena pekna, biela a leskla.
Na papier na pecenie si nakreslime kruh o priemere 24 cm, alebo si prilozite odnimatelnu obruc z tortovej formy a naneste vyslahane bielka na papier na pecenie.
Tenkym nozom oddelte dokola obruce bielkovu penu a obruc odstrante.
Dame susit do rury 90 stupnov C (teplovzdusna rura) na dve hodiny. Z vrchu bol korpus pekne ususeny, ale vo vnutri bol este trochu mokry.
Nechame dobre vychladnut a az potom opatrne odstranieme papier. Ked je salko dobre vychladene, po lyziciach pridavame do masla, ktore sme si predtym naslahali. Vzdy dobre preslahame, aby sa hmoty spojili.
Skladanie torty: korpus rozrezeme na polovicu
. Spodnu cast potrieme karamelovym kremom a posypeme posekanymi arasidami, nato ulozime penovy korpus.
Opat potrieme karamelovym kremom, posypeme posekanymi arasidami a prilozime druhy koprpus.
Vrch polejeme roztopenou cokoladou a posypeme zvysnymi posekanymi arasidami. Pripadne si mozete zvolit lubovolne zdobenie.