Kančí roláda s masovou fáší recept

Top Recepty, Jiné maso

Suroviny na recept

(nebudu udávat gramáže, je to na velikosti masa a chuti každého)
kančí žebra
pikantní klobásy
lesní houby
kousek slaniny
1 vejce
kousek másla
čerstvý tymián
pepř (použila jsem nadrcený červený)
sůl
dále:
kořenová zelenina:
mrkev
celer
petržel
cibule
nové koření
celý pepř
jalovec
bobkový list
šípková zavařenina
(silný vývar, který připravíme pomalým vařením žeber a zeleniny)
olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Den před plánovanou přípravou rolády seřízneme opatrně maso z žeber a vznikne nám plát.

  2. Uložíme do lednice.

  3. Zbytek masa mezi žebry ponecháme na kostech, žebra posekáme na menší kusy a vložíme do studené vody spolu se zeleninou a kořením, které do vývaru přidáváme.

  4. Osolíme a necháme na mírném ohni probublávat několik hodin. Já jsem vývar a následně i roládu připravovala v pomalém hrnci. Vývar na stupeň I. 8.5 hodiny.

  5. Druhý den začneme s roládou. Maso z uvařených žeber ve vývaru obereme a najemno umeleme s kouskem slaniny. Pokud je potřeba trochu přisolíme.

  6. Přidáme vejce, otrhané lístky tymiánu, drcený pepř a kousek másla. Plát masa z obou stran dostatečně osolíme a opepříme, potřeme masovou fáší, poházíme kousky hub a poklademe klobáskami. Pevně svineme (pohlídáme si, abychom rolovali ve směru vláken, aby se roláda pak krájela přes) a zpevníme provázkem.

  7. Já mám pomalý hrnec s kameninovou nádobou vhodnou na sporák, takže vše jsem připravovala rovnou v něm.

  8. Maso opečeme na oleji ze všech stran, vyjmeme, na oleji orestujeme cibuli, pak přidáme nastrouhanou zeleninu a koření a ještě chvilku restujeme. Já jsem přihodila i zbytek pokrájených hub.

  9. Vrátíme zpět maso, podlijeme připraveným vývarem, přiklopíme a dusíme. Já zapnula hrnec na stupeň II. a maso dusila 3 hodiny. Mezitím jsem ho několikrát obrátila.

  10. Maso vyjmeme, zbavíme provázku a uchováme v teple.

  11. Štávu propasírujeme, případně ještě rozmixujeme a dochutíme šípkovou zavařeninou. Část vývaru při podlévání můžeme nahradit červeným vínem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!