Kančí pečeně s brusinkovou omáčkou a karlovarský knedlíkem recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 1 kg kančí kýty
- 2 pl lžíce sádla
- 3 cibule
- 2 mrkve
- 1 hrst petrželky (kudrnka)
- 1 pl tymiánu (čerstvý, sušený)
- Sůl
- Pepř
- Bobkový list (já dala 4 sušené)
- Nové koření
- 4 plátky kladenské pečeně na prošpikování
- 1 x sterilizované brusinky
- 1 pl švestkových povidel
- 1,5 dcl červeného vína
- 1 l vody nebo silného vývaru
- Karlovarský knedlík:
- 7 housek
- 2 vejce
- 175 ml mléka
- 100 g hrubé mouky
- 2 lžíce nasekané petrželky
- 2 špetky muškátového květu
- sůl
Postup Kančí pečeně s brusinkovou omáčkou a karlovarský knedlíkem
Postup přípravy receptu
-
Připravíme si pekáč s poklicí a troubu si předehřejme na 200°C. Cibule očistíme a nakrájíme na kolečka to samé uděláme i s mrkví.
V pekáči necháme rozpustit sádlo, přidáme cibule, mrkve a petrželku (kudrnku) orestujeme, přidáme maso a ze všech stran opečeme.
Podlijeme vodou či vývarem asi do 2/3 masa, přidáme sůl, pepř, tymián, bobkový list, nové koření a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme pod poklicí 1,5-2 hodiny do měkka.
Maso vyjmeme a uložíme do tepla. Vše v pekáči rozmixujeme a dáme vařit. Přidáme brusinky, švestková povidla a 1,5 dcl červeného vína a krátce vaříme a popřípadě dochutíme solí, pepřem a tymiánem.
Podáváme s karlovarským knedlíkem: pečivo nakrájíme na malé kostičky, nasypeme na plech a necháme oschnout, pokropíme ho 3 lžícemi mléka a promneme. Petrželku nasekáme a přisypeme k pečivu.
Do zvláštní misky nalijeme mléko, přidáme žloutky, rozšleháme a přisypeme hrubou mouku. Vytvoříme hladké těstíčko, které lehce osolíme a přidáme muškátový květ.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Všechny suroviny promísíme, aby se spojily a vytvořily tvarovatelnou hmotu;na závěr zlehka přimícháme tuhý sníh. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu.
Připravíme si potravinářskou fólii, utěrku či alobal (já použila alobal) a hmotu vytvarujeme do válce a pořádně jej zabalíme. Vyjdou nám cca 3 válečky.
Takto připravené knedlíky dáme do vroucí vody a necháme povařit tak 15 minut. Vytáhneme z hrnce a nakrájíme na tenké plátky.