Kadlíkův kečup recept
Top Recepty, ZavařeninySuroviny na recept
- 10 kilo rajčat
- 3 kila papriky
- 4 kila cibule
- 1/2 kila cukru
- 2 polévkové lžíce sladké mleté papriky
- asi 20 chilli papriček
- několik bobkových listů
- 1 dcl octa
- 1 PL kyseliny citronové
- česneková pasta
- sůl
- pepř
- hřebíček
- nové koření
Postup Kadlíkův kečup
Postup přípravy receptu
-
Při pohledu na neskutečnou úrodu rajčat z mého dvorečku mne napadlo, že si uvařím kečup. V mysli jsem měl, jak ho vařívala matka, tak žádný problém. A navíc, je krásné teplo, v baráku 28 stupňů, tak proč nestát u sporáku, že? Oprášil jsem kastrol, v němž se naposled vařily kdysi dávno dvě vepřové hlavy na tlačenku, postavil ho na plotýnku a začal dávkovat suroviny stylem přiměřeně. Nejdřív jsem do něj hodil něco maličko přes deset kilo rajčat, každé jenom v ruce rozmáčkl.
Pak jsem nakrájel na veliké kusy obří cibule, na to vysypal tříkilový balík zhruba očištěných paprik, přidal koření, za občasného míchnutí nechal asi dvě hodiny probublávat.
Pak vypnul a šel na pivo. D
ruhý den jsem stál před problémem, jak tuto rozvařenou hmotu rozmixovat, když nemám mixer. Dostal jsem nápad hodný génia, a po decových naběračkách tuto hmotu proháněl starým odšťavňovačem. Když jsem po více jak hodině skončil, kuchyň vypadala jako scéna z hororu Texaský masakr motorovou pilou a já jako nebohá oběť. A výsledek byl půl na půl. Půlka čisté voňavé šťávy, a půlka mokré drtě.
Šťávu jsem postavil opět na plotýnku a nechal odpařovat, drť jsem začal pasírovat přes cedník.
Přepasírovanou šťávu jsem přidal k té, co se už odpařovala, a za občasného míchání začal umývat sklenice a zasviněnou kuchyň. Po asi třech hodinách se mi zdálo, že se odpařilo dost vody, tak jsem přistoupil k dochucení.
Nasypal jsem - všechno odhadem - asi půl kila cukru, tři polévkové lžíce česnekové pasty, deci octa /mělo ho být určitě víc, ale neměl jsem, tak jsem tam vrznul lžičku kyseliny citronové/, promíchal... a naplnil do skleniček. Steriloval jsem to asi 3/4 hodiny při 80°C a jak jsem viděl ten špinavý kastrol, napadlo mně ještě zaimprovizovat. Nasekal jsem do něj na kostičky velikou cuketu, nakrájel tři veliké mrkve, na nudličky zase hromadu paprik, a další oloupané rajčata.
Přihodil jsem skleničku sterilovaných hříbků v sádle, zalil půl litrem oleje, přidal maggi, worchesterm sojovku, česnekovou pastu, pepř, nasekané lístky libečku a tymián. Povařil, a dal do skleniček. Chutná to jako příloha k masu, a myslím, že na špagety to taky nebude zlé...