Kadlíkova jehněčí kýta recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- jehněčí kýta bez kosti - cca 2,5 kila
- uzená slanina
- velká hlavička česneku
- cibule
- mrkev
- petržel
- celer
- sádlo
- máslo
- olej
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- nové koření
- tymián rozmarýn
Postup Kadlíkova jehněčí kýta
Postup přípravy receptu
-
Jehněčí kýtu jsem omyl, prolisoval česnek se solí, přidal trochu oleje, tymiánu, rozmarýnu. Rozmíchanou směsí jsem vydatně celou kýtu potřel a uložil na dva dny do ledničky. V den přípravy jsem pokrájel zeleninu, dal na pekáček s troškou sádla, a vložil na mírný stupeň do trouby. Kýtu jsem zběžně oškrabal od česneku /nevyhazoval/ a zprudka ji restoval na pánvi. Poté jsem kýtu prošpikoval špalíčkymražené slaniny,.
Prošpikovanou opečenou kýtu jsem položil na mírně osmaženou kořenovou zeleninu, shora polil výluhem z naložení, včetně seškrabaného česneku, přidal trochu piva, a zakryté, na mírném ohni, cca 2,5 hodinky pekl. Průběžně jsem kontroloval, podléval výpekem. Po 2,5 hodinách jsem sebral většinu zeleniny a šťávy /co šlo odebrat/, vrátil tuk zpět a odkrytou kýtu na vyšší teplotu nechal chytit barvu. Zeleninu s výpekem jsem propasíroval, trochu povařil, zredukoval. Pak mírně zahustil troškou mouky.
Servíroval jsem se šťouchaným bramborem a přelivem z výpeku a zeleniny.