Kachna s nádivkou - nejen velikonoční recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

1 kachna (+- 2 kg)
sůl
drcený kmín
3 starší rohlíky
cca 150 ml silného vývaru z uzeného masa (případně smetany)
1 velké rozšlehané vejce
1-1,5 hrsti kopřiv (nebo špenátových listů)
150 g uzeného masa - rolka z plece nebo krkovička, případně zauzená šunka...
pepř mletý
2-3 stroužky česneku
muškátový květ nebo oříšek, dle chuti
1 cibule velká

Postup přípravy receptu

  1. Dobře očištěnou kachnu nasolíme (i uvnitř) nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti.

  2. Rohlíky, den až dva staré, pokrájíme na kostičky a dáme do mísy, kde je pokropíme uzeným vývarem (nemáme-li, použijeme smetanu na vaření) a necháme nasáknout. Přidáme pokrájené spařené listy kopřiv (pokud nestihly ještě narůst, postačí listy špenátu), rozšlehané vejce, nakrájené uzené maso, nastrouhaný česnek, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem nebo oříškem a dobře promícháme.

  3. Nádivkou naplníme kachnu, zašijeme nebo jehlicí zavřeme otvor v kachně a položíme ji do pekáče, na cibuli, kterou jsme pokrájeli na silnější kolečka. Ta nám poslouží jako ochrana proti přilepení kůže k pekáči během pečení, nebo pod kachnu dáme špejle, ze kterých vytvoříme také jakousi mřížku. Podlijeme, zaklopíme a pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 2 hodiny. Pak odklopíme, kachnu otočíme, přelijeme výpekem, případně podlijeme, je-li třeba a pečeme další cca 1,5-2 hodiny (dle velikosti kachny). Pak kachnu odklopíme a dopečeme dozlatova a do křupavé kůrčičky, za občasného přelití výpekem a podlití dle potřeby.

  4. Před podáváním necháme kachnu cca 5 minut odpočívat v pekáči, následně pokrájíme na porce a podáváme s houskovým či bramborovým knedlíkem, noky a červeným či bílým dušeným zelím. Každý kdo jak má rád a samozřejmě i vychlazené pivo nebude po kachně vůbec marné.

  5. Množství nádivky záleží na velikosti kachny, pokud chceme mít nádivky víc, než-li jen v kachně, uděláme ji z většího množství a upečeme ji v jiném kastrolku či pekáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!