Jogurtovo-kakaový koláč recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 250 g másla
- 6 lžic vody
- 2 lžíce rumu
- 200 g krystalového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 4 vejce
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- Jogurtové těsto:
- 700 g bílého jogurtu
- 2 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudinku
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 vejce
- Poleva:
- 2 malé kelímky zakysané smetany nebo 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g bílé čokolády
Postup Jogurtovo-kakaový koláč
Postup přípravy receptu
-
Máslo rozpustíme, přidáme kakao, rum, cukr a vodu. Promícháme a necháme vychladnout. Bílky vyšleháme do tuhé pěny. K zchladlému máslu přidáme žloutky, prášek do pečiva a mouku. Pomalu do kakaové hmoty vmícháme i sníh. Těsto nalijeme na hlubší plech veliký asi 20x30 cm nebo do větší kulaté dortové formy.
Prošleháme dohromady suroviny na jogurtové těsto a vlijeme na těsto kakaové.
Pečeme asi hodinu v nepředehřáté troubě /těsto nevyboulí/ při teplotě cca 170 st.. Během pečení jogurtová hmota klesne na dno a kakaové těsto těsto bude na povrchu. Po upečení necháme na mřížce vychladnout.
Bílou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme k ní buď vyšlehanou šlehačku nebo zakysanou smetanu. Navrstvíme na vrch vychladlého koláče a odložíme do chladničky ztuhnout.