Jihočeský kynutý koláč recept
Top Recepty, Domácí pekárnaSuroviny na recept
- 200 g polohrubé mouky
- 150 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- 200 ml mléka
- 80 g másla
- 2 žloutky
- 1 sáček sušeného droždí (7 g) nebo čerstvého 30 g
- špetka soli
- špetka nastrouhané citronové kůry
- špetka zázvoru
- Drobenka:
- 7 lžic hrubé mouky
- 3 lžíce másla
- 5 lžic moučkového cukru
- 1 lžíce skořice
- Jakékoliv ovoce - čím více tím lépe
- vanilkový cukr (měla jsem broskve)
Postup Jihočeský kynutý koláč
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme suroviny takto: vlažné mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, cukr, zázvor, citronovou kůru, obě mouky a droždí.
Zapneme program na těsto a necháme zpracovávat.
Mezitím připravíme ovoce na kousky a promícháme ho s vanilkovým cukrem - slušnou vrstvu a potom uděláme drobenku z mouky, cukru, skořice a másla.
Na plech dáme pečící papír, těsto po ukončení programu dáme na plech. Těsto není tuhé, je trochu polotekuté, namáčíme si ruce a dlaněmi těsto roztahujeme do rohů a po celém plechu stejnoměrně, pak ho přikryjeme a necháme ještě 15 minut kynout.
Po této době nasypeme připravené ovoce s vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na střední teplotu, asi kolem 20 minut.