Jidáše - medové recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
100 g medu
1 vanilkový cukr
30 g droždí
1 žloutek
250 ml mléka - vlažného
sůl - špetka
120 g rozpuštěného másla (nebo sádla)
2 lžíce rumu
citronová kůra čerstvě nastrouhaná
hrst rozinek, nejlépe předem namočených v rumu
bílek na potření

Postup přípravy receptu

  1. Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu mléka a trochu promícháme na řídkou kaši. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

  2. Až droždí vzkypí (kvásek), přidáme zbylé vlahé mléko smíchané s medem, rum, žloutek, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo prohněteme, pak přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Čím déle těsto hněteme, tím bude lepší. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout, cca 40 minut.

  3. Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky... Ty pak skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (stačí 10 minut).

  4. Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů, je potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti, cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.

  5. Pokud máme rádi více sladké moučníky, nemusíme jidáše potírat bílkem, ale upečeme je bez potření dorůžova, ihned po vyndání je potřeme rozpuštěným máslem s troškou rumu a posypeme moučkovým cukrem.

  6. Rozinky můžeme nahradit mandlemi nebo ořechy, které předem nasekáme a nasucho opražíme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!