Jelení kýta na víně a smetaně recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 750 g jelení kýty
- 100 g slaniny
- 200 ml suchého červeného vína
- 3 mrkve
- 1/2 celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- 200 ml šlehačky
- lžíce hladké mouky
- celý pepř
- bobkový list
- nové koření
- jalovec
- špetka tymiánu
- sůl
- 150 g másla
Postup Jelení kýta na víně a smetaně
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na úzké proužky a kýtu hustě prošpikujeme. Rozpustíme si polovinu másla, maso ním polijeme a necháme přes noc v chladu.
Druhý den kýtu zprudka opečeme, osolíme,přidáme koření a zeleninu, kterou jsme orestovali, dáme do pekáčku, zalijeme vínem, trochou vody, zakryjeme a pečeme v troubě. Před koncem pekáček odkryjeme.
Měkké maso vyndáme, zbylé máslo promneme s moukou, uděláme kuličky, dáme do výpeku a necháme provařit. Odstraníme koření,vmícháme smetanu a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme.