Jelení kýta na smetaně recept
Top Recepty, Jiné masoSuroviny na recept
- 600 g jelení kýty
- 100 g slaniny
- 1 bobkový list
- 3 kuličky jalovce
- 3 kuličky pepře
- 3 kuličky nového koření
- 200 ml olej
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celer (malý)
- 1 cibule
- 1 citron
- koření na divočinu
- 150 ml červeného vína
- 2 dl smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce brusinkové marmelády
- vývar
- cukr
- sůl
Postup Jelení kýta na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Jelení kýtu omyjeme, osušíme a odblaníme. Bobkový list, nové koření, jalovec a pepř rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s olejem a přidáme šťávu z půlky citronu. Připravené maso dáme do kastrůlku s poklicí a zalijeme marinádou a necháme asi tři dny odležet. Maso alespoň 2x za den obrátíme.
Maso vyjmeme, protáhneme slaninou a svážeme provázkem do soudečku, aby drželo tvar.
Cibuli a zbytek slaniny nakrájíme a na másle opečeme, přidáme maso a ze všech stran ho opečeme, posypeme kořením na divočinu a přendáme do pekáče. Do výpeku dáme nastrouhanou zeleninu krátce orestujeme a dáme k masu. Maso poklademe plátky másla, podlijeme vínem a pečeme pod poklicí v mírně vyhřáté troubě. Maso neustále podléváme výpekem a vývarem (pokud nemáme vývar ze zvěřiny, použijeme vývar z hovězího bujonu).
Doba pečení je odvislá od stáří zvěřiny. Já jsem pekla asi 90 minut a maso bylo krásně měkké a křehké.
Maso vyjmeme a uchováme v teple. Podle potřeby výpek rozředíme vývarem (ale nepřeháníme), zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce studené vody, přidáme smetanu a lžíci brusinkové marmelády krátce povaříme.
Omáčku přepasírujeme (případně rozmixujeme ponorným mixerem). Závěrem podle chuti přidáme sůl, citrónovou šťávu a cukr.
Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme s knedlíkem a brusinkami.