Jarní kváskový chleba s kopřivami recept
Top Recepty, Slané pečivoSuroviny na recept
- Rozkvas:
- 55 g žitného kvásku
- 350 g vody
- 140 g žitné celozrnné jemné mouky
- 200 g žitné chlebové mouky
- – zamícháme a v teple necháme asi 12-14 h kvasit
- Dále:
- 190 g (ml) vody
- 3 lžičky soli
- 1/2 lžičky chlebového koření
- 2 velké hrsti mladých kopřiv
- 200 g pšeničné chlebové mouky
- 310 g hladké mouky
- (+ hladkou mouku na podsypání)
Postup Jarní kváskový chleba s kopřivami
Postup přípravy receptu
-
K hotovému rozkvasu přidáme všechny ostatní suroviny (kopřivy opláchneme a nakrájíme nadrobno) a poměrně krátce smíchneme do těsta. Zaryjeme proti osýchání a necháme v teple vykynout.
Pak těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl, zformujeme bochník a v pomoučené ošatce ho necháme vykynout.
Vykynutý bochník vyklopíme s oporou ruky na plech s pečící fólií, ometeme přebytečnou mouku, postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme v dobře vyhřáté troubě (200-210°C/45-50min).