Japonský cheesecake ze 3 surovin recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- 3 vejce (oddělené bílky a žloutky)
- 120 g nalámané bílé čokolády
- 120 g čerstvého krémového sýru typu Lučina, nejlépe v pokojové teplotě;použila jsem domácí Lučinu
Postup Japonský cheesecake ze 3 surovin
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si rozpusťte nalámanou čokoládu ve vodní lázni. Na sporák si postavte malý kastrůlek se 2-3 cm vody a dejte vařit. V bodu varu stáhněte na minimum a postavte na kastrůlek mističku s čokoládou a nechejte rozpustit.
Mezitím si v čisté míse vyšlehejte sníh ze 3 bílků se špetkou soli, až se začnou tvořit špičky a sníh bude v míse držet, i když jí překlopíte dnem nahoru. Dejte sníh na chvíli do chladu.
Čokoládu si stěrkou hezky rozmíchejte a sundejte z horkého kastrůlku. Během pár chvil čokoláda vychladne.
Pak do ní všlehejte lučinu na nižší rychlost metliček. Jde to krásně zlehka, nijak to nestříká do stran.
Jako další krok přidejte žloutky a stále na poloviční rychlost metličkami zapracujete do čokoládové hmoty.
Posledním krokem je postupné vmíchávání sněhu z vaječných bílků. Dělejte to jemně, opatrně, po menších dávkách.
Dejte vařit do rychlovarné konvice vodu. Hotové těsto vlijte do připravené formy, rozetřete do stran a naplněnou formou několikrát z výšky bouchněte o desku pracovní plochy, aby zmizely všechny případné bubliny z těsta. Nebude se pak nevzhledně nafukovat a vzdouvat, povrch zůstane krásně rovný.
Formu dejte do pekáčku a zalijte tak do poloviny výšky formy vařící vodou.
Vložte do vyhřáté trouby do spodní třetiny. Pečte prvních 15 minut na 170°C, pak krátce vyvětrejte a snižte teplotu na 160°C a pečte ještě 15 minut.
Pak troubu vypněte a nechte cheesecake dojít ve vyhřáté troubě ještě 15 minut. Dohromady tedy bude cheesecake 45 minut v troubě.
Pak vytáhněte z trouby celý pekáč i s vodou a cheesecake. Formu přeneste na mřížku, kde necháte japonský cheesecake úplně vychladnout.
Servírujte tak, jak jste ho upekli nebo poprašte zlehka práškovým cukrem (použila jsem vanilkový) a nebo třeba kakaem.
Japonský cheesecake je úžasný takový jaký je, bez nutnosti přidávání extra cukrů či tuku. Dejte si záležet na kvalitních surovinách. Zejména pak čokoláda dělá v tomto případě hodně - koupila jsem v Lidlu, domácí vajíčka i lučina jsou také zárukou dobré chuti...