Jahodový smetanový dort (mousse) recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Piškot:
-3 vejce
-55 g cukru
-40 g hladké mouky
-25 g kukuřičného škrobu
Jahodový krém:
-500 g očištěných jahod
-8 plátků želatiny
-100 g cukru
-400 ml smetany
-100 ml horké vody
Na dokončení:
-100 g očištěných jahod
-1 sáček dortové želatiny

Postup přípravy receptu

  1. Piškot: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem. Ušleháme sníh z bílků. Opatrně smícháme žloutky se sněhem. Mouku prosejeme a smícháme s kukuřičným škrobem. Jemnými pohyby ze shora dolů ji zapracujeme do vaječné směsi.

  2. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 5 minut. Po vychladnutí piškot vykrojíme podle tvaru a velikosti formy. Takto upravený piškot dáme na dno dortové formy.

  3. Jahodový krém: Plátkovou želatinu namočíme do studené vody a necháme jí nabobtnat. Z jahod si odebereme asi 120 g a rozkrájíme je na malé kousky. Zbytek jahod rozmixujeme společně s cukrem ručním mixerem. Ve 100 ml horké vody rozpustíme nabobtnalou a vymačkanou želatinu. Do rozpuštěné želatiny zamícháme dvě lžíce rozmixovaných jahod a tu smícháme se zbytkem rozmixovaných jahod. Necháme zchladnout. Smetanu ušleháme dotuha.

  4. Do šlehačky pozvolna přiléváme směs jahod a želatiny a jemnými pohyby ze shora dolů promícháváme. Nakonec vmícháme kousky jahod. Jahodovosmetanovou směs nalijeme do formy na piškot a dáme ztuhnout do lednice.

  5. Dokončení: Jahody nakrájíme na plátky a poklademe jimi vršek ztuhlého dortu.

  6. Dortovou želatinu připravíme podle návodu výrobce, necháme ji trochu zchladnout, lžící nalijeme na jahody trochu želatiny a dáme ji ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí nalijeme na dort zbytek želatiny a dáme dort do lednice dobře ztuhnout.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!