Jahodový smetanový dort (mousse) recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Piškot:
- -3 vejce
- -55 g cukru
- -40 g hladké mouky
- -25 g kukuřičného škrobu
- Jahodový krém:
- -500 g očištěných jahod
- -8 plátků želatiny
- -100 g cukru
- -400 ml smetany
- -100 ml horké vody
- Na dokončení:
- -100 g očištěných jahod
- -1 sáček dortové želatiny
Postup Jahodový smetanový dort (mousse)
Postup přípravy receptu
-
Piškot: Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem. Ušleháme sníh z bílků. Opatrně smícháme žloutky se sněhem. Mouku prosejeme a smícháme s kukuřičným škrobem. Jemnými pohyby ze shora dolů ji zapracujeme do vaječné směsi.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C asi 5 minut. Po vychladnutí piškot vykrojíme podle tvaru a velikosti formy. Takto upravený piškot dáme na dno dortové formy.
Jahodový krém: Plátkovou želatinu namočíme do studené vody a necháme jí nabobtnat. Z jahod si odebereme asi 120 g a rozkrájíme je na malé kousky. Zbytek jahod rozmixujeme společně s cukrem ručním mixerem. Ve 100 ml horké vody rozpustíme nabobtnalou a vymačkanou želatinu. Do rozpuštěné želatiny zamícháme dvě lžíce rozmixovaných jahod a tu smícháme se zbytkem rozmixovaných jahod. Necháme zchladnout. Smetanu ušleháme dotuha.
Do šlehačky pozvolna přiléváme směs jahod a želatiny a jemnými pohyby ze shora dolů promícháváme. Nakonec vmícháme kousky jahod. Jahodovosmetanovou směs nalijeme do formy na piškot a dáme ztuhnout do lednice.
Dokončení: Jahody nakrájíme na plátky a poklademe jimi vršek ztuhlého dortu.
Dortovou želatinu připravíme podle návodu výrobce, necháme ji trochu zchladnout, lžící nalijeme na jahody trochu želatiny a dáme ji ztuhnout do lednice. Po zatuhnutí nalijeme na dort zbytek želatiny a dáme dort do lednice dobře ztuhnout.