Jahodový džem s granátovým jablkem recept
Top Recepty, ZavařeninySuroviny na recept
- 0,5 kg čerstvých jahod
- 1 kus granátové jablko
- 0,30 kg cukru (může být více podle chuti)
- 1 kus citron
Postup Jahodový džem s granátovým jablkem
Postup přípravy receptu
-
Jahody omyjeme, zbavíme lístečků a stopek, zasypeme polovinou cukru a ponorným mixerem rozmixujeme.
Granátové jablko rozkrájíme na čtvrtiny a vybereme pouze semena s rosolem bez vnitřních přepážek a přidáme k jahodám. Dbejte na odstranění vnitřních přepážek granátového jablka (jsou trpké až nahořklé chuti).
Vše znovu krátce zpracujeme ponorným mixerem. Směs přecedíme.
Šťávu přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Ke šťávě přidáme zbylý cukr a vaříme na mírném ohni ještě dalších 10-15 minut. Během vaření je potřeba sebrat pěnu. Provedeme zkoušku na talířek.
Pokud šťáva drží tvar, můžeme přidat dužinu a semena granátového jablka a vaříme dalších cca 5 minut. Těsně před ukončením vaření přidáme šťávu z jednoho citronu. Znovu proveďte zkoušku na studený talířek.
Připravíme si zavařovací sklenky (čisté a nahřáté).
Hotovou směs rozlijeme, sklenky uzavřeme a přetočíme dnem vzhůru, přikryjeme vlhkou textilní utěrkou a necháme vychladnout. Dobrou chuť!