Jahodovo-čokoládové řezy recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Těsto:
- 150 g hladké špaldové mouky (lze použít i normální hladkou nebo polohrubou mouku)
- 100 g třtinovéhu cukru (nebo klasického krupicového cukru)
- 1/2 kypřícího prášku
- 2 lžíce kakaa
- 75 ml slunečnicového oleje
- 150 ml mléka
- 2 vejce
- Krém:
- 1 smetana ke šlehání (aspoň 33% tuku)
- 3 polotučné tvarohy
- 3-4 lžíce třtinového cukru (nebo klasického krupicového cukru)
- 25 g vanilkového cukru s fruktózou (nebo klasického vanilkového/vanilinového cukru)
- 300 g rozmačkaných čerstvých jahod
- 2 lžíce želatinového stužovače za studena Dr. Oetker
- Na dohotovení:
- 4 lžíce domácího jahodového džemu
- 200 g na čtvrtinky pokrájených čerstvých jahod
- cca 5 lžic kokosu
- 70 g hořké čokolády (aspoň 50% kakaa)
- 100-150 ml mléka (dle hustoty polevy)
Postup Jahodovo-čokoládové řezy
Postup přípravy receptu
-
Sypké suroviny na těsto společně smícháme a pak přidáme olej, mléko, vejce a vytvoříme kompaktní těsto, které nalijeme na pekáček (rozměr cca 40x25cm) vyložený pečícím papírem a pečeme při 175 stupních asi 10-15 min.
Mezitím ušleháme dotuha smetanu, přidáme tvarohy a cukry, nakonec zašleháme želatinový stužovač a rozmačkané jahody. Než korpus vychladne, dáme chladit do lednice.
Zbylé jahody pokrájíme na čtvtinky (větší na šestinky) a obalíme je v kokosu. Čokoládu s mlékem rozehřejeme ve vodní lázni.
Nakonec na vychladlý korpus naneseme slabou vrstvu jahodového džemu, pak potřeme připraveným krémem, nahoru poklademe jahodami a posypeme zbylým kokosem, ve kterém jsme obalovali jahody, celý koláč. Na úplný závěr pokapeme rozpuštěnou čokoládou. Uchováváme v lednici a podáváme chlazené.