Jáhlové risotto s hříbky a hermelínem recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 100 g jáhel
- 200 g listového špenátu
- 200 g lesních hub
- 200 ml vývaru
- 100 g Hermelínu
- 4 stroužky česneku
- bazalka
- oregano
- máslo
- sůl
Postup Jáhlové risotto s hříbky a hermelínem
Postup přípravy receptu
-
Jáhly vysypeme do sítka a 2x spaříme vroucí vodou – tenhle důležitý krok nikdy nevynecháme, jinak budou hořké a zkazí nám celé jídlo.
Připravíme si zeleninu – pokud máme špenát čerstvý, nemusíme ho nijak zpracovávat. Pokud je však mražený, je potřeba jej rozmrazit a vymačkat z něj vodu, jinak by se nám rizoto doslova utopilo.
V hrnci rozpustíme plátek másla a orestujeme na něm 2 stroužky česneku.
Po chvíli vsypeme jáhly, necháme lehce osmahnout a dolijeme horkým vývarem asi 0,5 cm nad jáhly.
Osolíme, přidáme bazalku a oregano a na mírném plameni vaříme – vždy, když se vývar vsákne, přidáme další, jen tak, aby jáhly byly potopené.
Stále promícháváme a cca po 10 minutách přidáme listový špenát a houby – měla jsem hlavně hříbky, lišky a bedly, ale samozřejmě záleží, co najdete.
Vaříme ještě asi 10 minut.
Jakmile se vývar přestane do jáhel vsakovat, vypneme plotnu, vmícháme 100 g drobně nakrájeného hermelínu, plátek másla a 2 zbylé stroužky česneku. Jemně promícháme a ihned podáváme.