Jablečný koláč z máslového těsta recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

Na těsto:
2,5 hrnku (300 g) hladké mouky
16 polévkové lžíce (225 g) másla
2 čajové lžičky cukru
1 čajové lžičky soli
4 polévkové lžíce ledové vody
Na náplň:
1 kg jablek
1/3 hrnku (65 g) hnědého cukru
1/2 čajové lžičky skořice
1/4 čajové lžičky soli
1/4 čajové lžičky strouhaného muškátového ořišku
3 čajjové lžičky kukuřičného škrobu
1/2 polévkové lžíce citrónové šťávy

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: v míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice).

  2. Přidáme 3 PL ledové vody a zpracujeme. Pokud je těsto stále suché, přidáme čtvrtou PL vody.

  3. Těsto přendáme na vál a řádně zpracujeme dohladka.

  4. Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc.

  5. Náplň: do středně velkého hrnce vložíme jablka, cukr, skořici, sůl, muškátový oříšek a citrónovou šťávu a promícháme.

  6. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 20 minut. Mícháme občas a jen velmi lehce, abychom jablka nerozmašírovali.

  7. Po 20ti minutách přidáme kukuřičný škrob, mícháme občas a odkryté vaříme dalších 5 - 7 minut, dokud náplň nezhoustne.

  8. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 30 minut.

  9. Příprava koláče: jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.

  10. Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem.

  11. Těsto, které bude vážit cca 600 g, rozdělíme na 2 části - 400 g a 200 g.

  12. Ze 400 g vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme.

  13. Na těsto nalijeme vychlazenou náplň. Urovnáme ji.

  14. Z 200 g těsta a zbylých odřezků těsta vyválíme silnější plát. Ten budeme krájet na proužky, silné cca 1,5 cm (celkem budeme potřebovat cca 10 - 12 proužků).

  15. Prvních 5 - 6 proužků dáme jedním směrem na náplň. Potom vždy po jednom proužku proplétáme připravené proužky tam, abychom začínali jednou navrchu, jednou vespod a dosáhli pěkné, upravené mřížky.

  16. Potřeme rozšlehaným bílkem s 1 PL vody a posypeme 2 PL cukru.

  17. Pečeme v předehřáté troubě 1 h 30 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na něj položíme kus pečicího papíru.

  18. Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!