Jablečný koláč z máslového těsta recept
Top Recepty, MoučníkySuroviny na recept
- Na těsto:
- 2,5 hrnku (300 g) hladké mouky
- 16 polévkové lžíce (225 g) másla
- 2 čajové lžičky cukru
- 1 čajové lžičky soli
- 4 polévkové lžíce ledové vody
- Na náplň:
- 1 kg jablek
- 1/3 hrnku (65 g) hnědého cukru
- 1/2 čajové lžičky skořice
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky strouhaného muškátového ořišku
- 3 čajjové lžičky kukuřičného škrobu
- 1/2 polévkové lžíce citrónové šťávy
Postup Jablečný koláč z máslového těsta
Postup přípravy receptu
-
Těsto: v míse smícháme mouku, cukr a sůl a přidáme na kostičky nakrájené máslo. Máslo zapracujeme do těsta (bude z něho hrubá krupice).
Přidáme 3 PL ledové vody a zpracujeme. Pokud je těsto stále suché, přidáme čtvrtou PL vody.
Těsto přendáme na vál a řádně zpracujeme dohladka.
Zabalíme do fólie nebo vložíme do igelitového sáčku a vložíme do lednice na min. 2 hodiny, nebo přes noc.
Náplň: do středně velkého hrnce vložíme jablka, cukr, skořici, sůl, muškátový oříšek a citrónovou šťávu a promícháme.
Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 20 minut. Mícháme občas a jen velmi lehce, abychom jablka nerozmašírovali.
Po 20ti minutách přidáme kukuřičný škrob, mícháme občas a odkryté vaříme dalších 5 - 7 minut, dokud náplň nezhoustne.
Odstavíme z plotny a necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 30 minut.
Příprava koláče: jakmile je těsto vychlazené a my jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.
Koláčovou formu velikosti 22 cm lehce vymažeme máslem.
Těsto, které bude vážit cca 600 g, rozdělíme na 2 části - 400 g a 200 g.
Ze 400 g vyválíme kruh, kterým vyložíme koláčovou formu. Přebytečné části odřízneme.
Na těsto nalijeme vychlazenou náplň. Urovnáme ji.
Z 200 g těsta a zbylých odřezků těsta vyválíme silnější plát. Ten budeme krájet na proužky, silné cca 1,5 cm (celkem budeme potřebovat cca 10 - 12 proužků).
Prvních 5 - 6 proužků dáme jedním směrem na náplň. Potom vždy po jednom proužku proplétáme připravené proužky tam, abychom začínali jednou navrchu, jednou vespod a dosáhli pěkné, upravené mřížky.
Potřeme rozšlehaným bílkem s 1 PL vody a posypeme 2 PL cukru.
Pečeme v předehřáté troubě 1 h 30 minut s tím, že jakmile začne vrchní část koláče tmavnout, přikryjeme ho alobalem, nebo na něj položíme kus pečicího papíru.
Podáváme jen tak, nebo ozdobené šlehačkou a karamelovým sirupem, vanilkovou zmrzlinou, atd.