Jablečný dort s ořechy a skořicí recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 120 g másla (může být i rostlinný tuk)
- 50 g cukru
- 3 lžíce studené vody
- Na náplně:
- 1/2 meruňkové přesnídávky
- 50 g vlašských ořechů
- 1/2 sáčku skořicového cukru
- 2 menší jablka
- Na ozdobu:
- 3-4 větší jablka
- vlašské ořechy
- 1/2 sáčku skořicového cukru
- 1/2 meruňkové přesnídávky
- citronová šťáva z 1 citronu
Postup Jablečný dort s ořechy a skořicí
Postup přípravy receptu
-
V míse promíchejte mouku, změklé máslo a cukr se 3 lžícemi studené vody. Špičkami prstů směs propracujte, až bude vše řádně promísené a bude-li třeba, přidejte další lžíci vody. Pokud bude těsto hodně lepkavé, přidejte ještě trochu mouky.
Těsto přitlačte ke dnu a stěnám formy a uložte do ledničky.
2 menší oloupaná a na kostičky nakrájená jablíčka, meruňkovou přesnídávku, vlašské ořechy a skořicový cukr dejte do mixéru a rozmixujte do jemného pyré. To gumovou stěrkou rozetřete na těsto.
Zbývající jablka oloupejte a nakrájejte podélně na čtvrtky a odstraňte jadřince. Každou čtvrtku jablka nakrájejte podélně na plátky silné cca 3mm.
V míse plátky jablek opatrně promíchejte s citrónovou šťávou.
Jablečné pyré rozetřené na dortu posypte drcenými vlašskými ořechy a poklaďte plátky jablek.
Celé pak posypte zbylou půlkou skořicového cukru.
Pečte v předehřáté troubě na 200°C 45 minut nebo až jsou jablka měkká a zlatavá.
Až dort trochu vychladne potřete ho zbylou meruňkovou přesnídávkou, která bude mít pokojovou teplotu.