Jablečné dvoubarevné řezy - Anička recept

Top Recepty, Moučníky

Suroviny na recept

TĚSTO:
270 g Hladká mouka
1/2 prášku do pečiva
220 g tuku (Hera,Visa,..)
3 lžíce vody studené
1 žloutek
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
NÁPLŇ:
6 Jablek
3 vejce + bílek
150 g cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakao holandské
150 g ořechy mleté nebo jen
2 lžíce plátky mandlí 2 lžíce,či 1 lžíce podrcené piškoty

Postup přípravy receptu

  1. Mouku promícháme s práškem do pečiva, prosijeme na vál a přidáme cukr a uděláme důlek. Doprostřed přidáme žloutek, vodu, rum.

  2. S částí mouky vymícháme vidličkou kašičku, pak přidáme tuk (nastrouhaný) a ručně zpracujeme na hladké těsto. Pracujeme rychle, aby se nám těsto v rukou moc nezahřálo.

  3. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny a necháme chvíli odpočinout.

  4. Mezitím si oloupeme jablka a nastrouháme (na slzičkovém struhadle) do mísy.

  5. Přidáme cukry, kakao, ořechy a jako poslední dáme rozšlehaná vejce s bílkem.

  6. Z těsta si vyválíme plát, vložíme na plech (já měla rozměr 31x21cm) s peč. papírem a trošku přizvedneme okraje nahoru, aby se nám šťáva z jablek nevylila pod těsto.

  7. Pak na těsto rovnoměrně navršíme jablečnou směs a přikryjeme druhým vyváleným plátem těsta - tady okraje zasuneme směrem dolů.

  8. Vrchní plát párkrát opatrně propícháme a plech vožíme do vyhřáté trouby na 175°C. Pečeme asi 30-35 min.do bleda.

  9. Po vychladnutí lze koláč potřít čoko polevou a posypat ořechy a nebo jen ocukrovat. Koláč je díky jablečné směsi krásně šťavnatý a pakliže se nesní hned,vydrží takový i několik dní.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!