Italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou recept

Top Recepty, Drůbeží maso

Suroviny na recept

1,5 PL olivového oleje
1 středně velká cibule nakrájená na plátky
špetka cukru
1,2 l kuřecího vývaru
480 ml vody
3 kuřecí prsa
56 g másla
3/4 ČL soli
2 stroužky česneku lisovaného
400 g rýže Arborio
1 hrnek bílého vína (volitelné)
60 g strouhaného Parmazánu
1 ČL čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 PL nasekané čerstvé petrželky
2 PL nasekané čerstvé pažitky
mletý černý pepř (podle chuti)

Postup přípravy receptu

  1. 1. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a cukr a promícháme.

  2. 2. Za občasného míchání necháme smažit na středním stupni, dokud nezíská zlatavou barvu a není zkaramelizovaná.

  3. 3. Vyndáme na talíř a odložíme.

  4. 4. Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu 2 hrnky (480 ml) vody, spolu s 1 PL olivového oleje, osolíme, opepříme a vaříme, dokud není kuře hotové (cca 20 minut). Uvařené kuře vyndáme a odložíme stranou.

  5. 5. Do hlubokého hrnce dáme 2 ČL (26 g) másla a necháme rozpustit na mírném stupni. Přidáme česnek a vaříme cca 30 sekund. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmažíme, dokud nebude průhledná, cca 3 minuty.

  6. 6. Přidáme víno a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně vstřebává, asi 2-3 minuty.

  7. 7. Postupně přidáme 1 hrnek vody a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně nevstřebá. Takto opakujeme se zbývajícími 4 hrnky.

  8. 8. Jakmile je rýže uvařená, přidáme ¾ hrnku (180 ml) horkého vývaru, ve kterém jsme uvařili kuře. Řádně promícháme a vaříme na mírném stupni, dokud nezíská rizoto krémovou konzistenci, asi 3 minuty.

  9. 9. Vmícháme parmazán.

  10. 10. Sundáme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme stát cca 5 minut.

  11. 11. Mezitím nakrájíme/natrháme kuřecí prsa na kousky.

  12. 12. Do rýže vmícháme kuře, cibuli, 2 PL (28 g) másla, citronovou šťávu, petrželku a pažitku.

  13. 13. Dochutíme solí a pepřem.

  14. 14. Pokud je rizoto moc suché, můžeme přidat další 3/4 hrnku (180 ml) kuřecího vývaru.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!