Italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou recept
Top Recepty, Drůbeží masoSuroviny na recept
- 1,5 PL olivového oleje
- 1 středně velká cibule nakrájená na plátky
- špetka cukru
- 1,2 l kuřecího vývaru
- 480 ml vody
- 3 kuřecí prsa
- 56 g másla
- 3/4 ČL soli
- 2 stroužky česneku lisovaného
- 400 g rýže Arborio
- 1 hrnek bílého vína (volitelné)
- 60 g strouhaného Parmazánu
- 1 ČL čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 2 PL nasekané čerstvé petrželky
- 2 PL nasekané čerstvé pažitky
- mletý černý pepř (podle chuti)
Postup Italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou
Postup přípravy receptu
-
1. Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a cukr a promícháme.
2. Za občasného míchání necháme smažit na středním stupni, dokud nezíská zlatavou barvu a není zkaramelizovaná.
3. Vyndáme na talíř a odložíme.
4. Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu 2 hrnky (480 ml) vody, spolu s 1 PL olivového oleje, osolíme, opepříme a vaříme, dokud není kuře hotové (cca 20 minut). Uvařené kuře vyndáme a odložíme stranou.
5. Do hlubokého hrnce dáme 2 ČL (26 g) másla a necháme rozpustit na mírném stupni. Přidáme česnek a vaříme cca 30 sekund. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmažíme, dokud nebude průhledná, cca 3 minuty.
6. Přidáme víno a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně vstřebává, asi 2-3 minuty.
7. Postupně přidáme 1 hrnek vody a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně nevstřebá. Takto opakujeme se zbývajícími 4 hrnky.
8. Jakmile je rýže uvařená, přidáme ¾ hrnku (180 ml) horkého vývaru, ve kterém jsme uvařili kuře. Řádně promícháme a vaříme na mírném stupni, dokud nezíská rizoto krémovou konzistenci, asi 3 minuty.
9. Vmícháme parmazán.
10. Sundáme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme stát cca 5 minut.
11. Mezitím nakrájíme/natrháme kuřecí prsa na kousky.
12. Do rýže vmícháme kuře, cibuli, 2 PL (28 g) másla, citronovou šťávu, petrželku a pažitku.
13. Dochutíme solí a pepřem.
14. Pokud je rizoto moc suché, můžeme přidat další 3/4 hrnku (180 ml) kuřecího vývaru.