Hruškový dortík z jihu Evropy recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- 5 vajec
- 5 lžic krupicového cukru
- 5 lžic teplé vody
- 10 lžic hladké mouky
- 100 g jemně strouhaných vlašských ořechů
- 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
- Krém:
- 1 l mléka
- 3 sáčky karamelového pudinku
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 4 až 5 hrušek dle velikosti
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 3 lžíce citrónové šťávy
- 200 ml vody
- Na dohotovení:
- hrušky
- citrónová šťáva
Postup Hruškový dortík z jihu Evropy
Postup přípravy receptu
-
Obložit dort velkými plátky hrušek i s jádřinci a stopkami, to tady možná ještě nebylo A aby toho nebylo málo, zajímavým způsobem se toto ovoce projeví také na jednotlivých řezech. Jak praví originální receptura z jihu Evropy, jednotlivé kousky musí ve dvou vrstvách pudinkové náplně zářit jako drahokamy.
Hrušky, jak známo, na řezu poměrně rychle oxidují a jejich dužnina mění zbarvení ze sněhobílé do ne příliš vábného hnědo-rezivého tónu. Zabránit tomu lze snadno: stačí oloupané a na kousky rozdělené plody zakapat citrónovou šťávou, která tento proces zastaví.
Citrónovky tedy budete při přípravě tohoto dortu potřebovat poněkud více, ale nebojte, na chuti se to projeví jen a jen pozitivně. A až nevídaný kousek uvolníte z ráfku, potřete velké hruškové plátky na jeho boku vhodným želém, který oxidační proces rovněž zastaví a dodá ovoci atraktivní lesk.
Stačí svařit dle návodu na sáčku trochu čirého extra želé na dorty, případně použijte netuhnoucí kupovaný přípravek, například Cristaline. A možný je rovněž potěr medem, případně glukózovým sirupem.
Šlehačem vypracujte oddělené žloutky s cukrem a zašlehejte do husté pěny teplou vodu. Zvlášť promíchejte mouku se strouhanými ořechy i práškem do pečiva a sypkou směs vmíchejte stěrkou střídavě se sněhem vyšlehaným z bílků do žloutkového základu.
Zvolna propracované těsto nalijte do kruhové formy o průměru cca 20 cm s kolečkem papíru na pečení na dně a korpus v troubě vyhřáté na 170°C upečte (cca 40 minut). Po krátkém vydýchání ho vyklopte a zchladlý 1x prokrojte.
Omyté hrušky oloupejte a zbavené jádřinců rozdělte na kostky velké 1 až 2 cm. V rendlíku na plotně svařte vodu s cukrem a skořicí, přidejte nakrájené hrušky a krátce je povařte. Scezené pokapejte citrónovou šťávou.
Zvlášť promíchejte v kastrolu pudinkový prášek s cukrem, přilijte mléko a vše za stálého míchání svařte. Do provařeného pudinku (cca 5 minut) vmíchejte máslo a okapané hrušky.
Do ráfku či formy o trochu většího než upečený korpus přiložte na vnitřní bok distanční fólii (silnější pruh), doprostřed usaďte jeden z plátů prokrojeného korpusu a bok kolem obložte hruškami rozdělenými na silné plátky (cca 1 cm), jež jste po obou stranách potřeli citrónovou šťávou.
Plát pokropte částí sirupu ze scezených hrušek a rozetřete na něj polovinu pudinku s ovocnými kousky. Přiklopte druhý plát, opět ho pokapejte sirupem a nahoru rozetřete zbylý pudink. Vše nechte v chladu ztuhnout (cca 2 až 3 hodiny). Povrch dortíku ozdobte libovolně upravenými hruškami pokapanými citrónovkou“.
NÁŠ TIP: Základ vařené náplně s kousky hrušek tvoří karamelový pudink, ale použít lze i obyčejný vanilkový nebo mandlový. Hlavně pak nezapomeňte pudink před přidáním ovoce řádně provařit (alespoň 5 až 8 minut);ochutnáte-li ho, nesmí v něm být cítit“ škrob!