Hrachová polévka se škvarkovými knedlíčky recept

Top Recepty, Polévky

Suroviny na recept

Na vývar:(asi 2 l vody – vývar nesmí být hustý)
15 dkg sádla
1 cibule
3 lžíce hladké mouky
2 mrkve
1/2 celeru
2 petržele
1 kedluben
4 růžičky květáku
majoránka
libeček
špetka muškátového oříšku
pepř
4 stroužky česneku
Knedlíčky:
2 starší housky
100 g šunky nebo uzeného
150 g škvarků
2 vejce
1 lžíce hladké mouky
strouhanku na potřebné zahuštění těsta
Na hrách:
Asi 200 g hrachu
voda
bobkový list
Harmonie chuti

Postup přípravy receptu

  1. Hrách si namočíme a běžným způsobem uvaříme do měkka ve vodě, ve které byl namočený, můžeme přidat bobkový list, tymián, jak je kdo zvyklý, a rozmačkáme, pokud ale nechceme mít kaši, necháme v celku.

  2. V jiném kastrolu si uděláme jíšku ze sádla, smažené cibulky a hladké mouky. Přidáme petrželku, česnek, libeček, pepř, muškátový ořech. Zředíme na požadované množství polévky a přidáme nakrájenou mrkev, petržel, celer, kedluben, květák.

  3. Vaříme asi 15 min. Teď přidáme i majoránku.

  4. Knedlíčky: Housku nakrájíme na kousíčky, přidáme nakrájenou šunku (lze i uzené od kosti) škvarky,– vše osmahneme na oleji, vychladíme, přidáme vejce, hladkou mouku, strouhanku a utvoříme knedlíčky. Ty uvaříme zvlášť v osolené vodě a přidáme do polévky.

  5. Smícháme hrách, vývar a knedlíčky – dochutíme, dosolíme dle potřeby a podáváme.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!