Hrachová polévka se škvarkovými knedlíčky recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- Na vývar:(asi 2 l vody – vývar nesmí být hustý)
- 15 dkg sádla
- 1 cibule
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 mrkve
- 1/2 celeru
- 2 petržele
- 1 kedluben
- 4 růžičky květáku
- majoránka
- libeček
- špetka muškátového oříšku
- pepř
- 4 stroužky česneku
- Knedlíčky:
- 2 starší housky
- 100 g šunky nebo uzeného
- 150 g škvarků
- 2 vejce
- 1 lžíce hladké mouky
- strouhanku na potřebné zahuštění těsta
- Na hrách:
- Asi 200 g hrachu
- voda
- bobkový list
- Harmonie chuti
Postup Hrachová polévka se škvarkovými knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Hrách si namočíme a běžným způsobem uvaříme do měkka ve vodě, ve které byl namočený, můžeme přidat bobkový list, tymián, jak je kdo zvyklý, a rozmačkáme, pokud ale nechceme mít kaši, necháme v celku.
V jiném kastrolu si uděláme jíšku ze sádla, smažené cibulky a hladké mouky. Přidáme petrželku, česnek, libeček, pepř, muškátový ořech. Zředíme na požadované množství polévky a přidáme nakrájenou mrkev, petržel, celer, kedluben, květák.
Vaříme asi 15 min. Teď přidáme i majoránku.
Knedlíčky: Housku nakrájíme na kousíčky, přidáme nakrájenou šunku (lze i uzené od kosti) škvarky,– vše osmahneme na oleji, vychladíme, přidáme vejce, hladkou mouku, strouhanku a utvoříme knedlíčky. Ty uvaříme zvlášť v osolené vodě a přidáme do polévky.
Smícháme hrách, vývar a knedlíčky – dochutíme, dosolíme dle potřeby a podáváme.