Hrachová polévka s klobásou (žlutý hrách) recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 500 g žlutého hrachu v sáčku (loupaný půlený)
- 200 g libovější anglické slaniny
- 2 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 uherská klobása (nebo jiná)
- 1 střední mrkev
- 3 bobkové listy
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého pepře
- 3 lžíce oleje (nebo malá kostička sádla)
- 1 kostka zeleninového bujónu
- případně krutony či něco jiného na dozdobení
Postup Hrachová polévka s klobásou (žlutý hrách)
Postup přípravy receptu
-
Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a na střední teplotě restujeme do zesklovatění.
Přidáme na kostičky nakrájené ingredience - anglickou, česnek, klobásu a chvíli opékáme.
Dáme si bokem 2/3 vzniklé směsi (kterou přidáme až skoro na závěr... po mixáži).
Někdo může před dalším krokem jemně zaprášit maďarskou paprikou. Ale jen na chvíli, aby nezhořkla a poté zalít 1,5 l vývaru nebo vodou s rozpuštěnou kostkou zeleninového bujónu.
Po zalití vývarem přidáme propláchnutý hrách, bobkové listy, nové koření, černý pepř, nakrájenou mrkev, bazalku, dosolíme dle nátury... a vaříme až do změknutí hrachu.
Vyjmeme bobkové listy, kuličky nového koření, kuličky černého pepře (které najdeme).
Vše co nám zbylo v hrnci, rozmixujeme ponorným mixérem... až na kost... pardon: na krém !:)
Přidáme odloženou směs (klobásy, anglickou, česnek, cibuli) a jemně povaříme dohromady.
Před podáváním můžeme dozdobit dle rodinného mravu. (krutony/chřest/opečený rohlík nebo chleba/...)