Hovězí roštěná ve špekové omáčce recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

6 plátků hovězí roštěné
30 dkg uzeného špeku
1 velká cibule
tymián
sůl
pepř
bujón (nebo vývar)
instantní tmavá jíška
koření na zvěřinu (KOTÁNYI)

Postup přípravy receptu

  1. Uzený špek nakrájíme na menší kostičky, opatrně a zlehka vyškvaříme a škvarečky uzeného špeku vyndáme.

  2. Do tuku vložíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zpěnit, lehce do tmavší barvy. Zalijeme teplým vývarem, pokud nemáme vývar, použijeme vodu a bujón.

  3. Silnější plátky roštěnky okořeníme bohatě kořením KOTÁNYI Zvěřina“, zlehka posypeme sušeným tymiánem a oplácneme“ v hladké mouce.

  4. Zprudka opečeme v trošce oleje a po zatažená masa vkládáme do hrnce se špekovou omáčkou, kterou pomalu táhneme – a maso v ní dusíme, dokud není dle naší potřeby dostatečně měkké (velmi záleží, zda jde o krávu nebo býčka – ale tuto pravdu zná jen řezník). Při dušení hlídáme množství omáčky a přidáváme vodu tak, aby byla lehce pod úrovní masa a nedošlo k vyvření a spálení.

  5. Až je maso měkké, tak jej opatrně vyndáme, vložíme do omáčky odložené škvarečky uzeného špeku a rozmixujeme ponorným mixerem do extra-hladké a lesklé omáčky. V případě, že se nám zdá omáčka řidší, než potřebujeme, tak ji dohustíme opatrně instantní tmavou jíškou, vrátíme zpět plátky masa a podáváme s vařeným bramborem, lehce opečeným se směsí cibule, česneku a mleté červené papriky.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!