Hovězí roláda s cuketou a šalvějí recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 800 g plát hovězího masa na roládu
- 400 g nahrubo nastrouhané cukety
- 200 g Debrecínského špeku
- 120 g nadrobno nakrájené cibule
- 10 lístků šalvěje
- 1 lžíce hořčice
- 2 lžíce oleje
- na zahuštění šťávy
- 1 lžička Solamylu rozmíchaná ve troše studené vody
- sůl
- mletý pepř
- provázek na utažení rolády
- voda na podlívání
Postup Hovězí roláda s cuketou a šalvějí
Postup přípravy receptu
-
Nastrouhanou cuketu mírně osolíme a necháme 15 minut vypotit(pustit šťávu). Poté ji dáme do jemného cedníku a vymačkáme z ní co nejvíce tekutiny.
Ze špeku nařežeme širší špalíčky do náplně a zbytek špeku nakrájíme na úzké, kratší nudličky.
Maso z obou stran naklepeme, nejlépe přes potravinářskou folii a po obou stranách osolíme a zlehka opepříme.
Plát masa otočíme tou horší stranou nahoru, potřeme hořčicí a rovnoměrně po celé ploše naneseme vymačkanou cuketu.
Dále poklademe širšímu špalíčky špeku a lístky šalvěje.
Plát zavineme do rolády a pevně omotáme provázkem.
Do kastrolu na rozehřátý olej dáme zbytek nakrájeného špeku společně s cibulí a necháme restovat dorůžova.
Vložíme roládu, prudce ze všech stran ji opečeme a poté podlijeme do poloviny masa. Pokud nám zbylo trochu nastrouhané cukety, nasypeme ji na maso, hrnec přikryjeme poklicí a za občasného podlívání dusíme doměkka.
Měkké maso vytáhneme a odstraníme provázek.
Šťávu podle potřeby zahustíme vodou se solamylem, dochutíme solí a pepřem a necháme 2minuty provařit.
Maso naporcujeme a podáváme se šťávou a rýží, nebo s houskovým knedlíkem.