Hovězí pupek na jalovčinkách recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 1 kg hovězího pupku (2 pláty)
- 15 kuliček jalovce
- 20 dkg Lopenické slaniny
- 3 vrchovaté lžičky koření Roštěnky (Avokádo)
- 1 velká cibule
- sůl
- pepř
- olej
- hladká mouka
Postup Hovězí pupek na jalovčinkách
Postup přípravy receptu
-
Pláty hovězího pupku precizně odblaníme. Nakrájíme na velké kostky.
Do 1 dl oleje přidáme koření Roštěnky“ a dobře promícháme.
Maso osolíme a bohatě i opepříme a nalijeme na kostky olej s kořením. Rukama poctivě vetřeme všechnu směs do masa a necháme asi půl hodiny při pokojové teplotě odležet.
Lopenickou slaninu zbavíme kůže a nakrájíme na silnější plátky a následně na kostičky.
Do většího hrnce si dáme lžičku oleje a opečeme kostičky slaniny zcela do křupava.
Poté přidáme nakrájenou cibuli a opečeme také do tmavě zlaté barvy.
Kuličky jalovce rozmáčkneme plochou stranou nože a společně s bobkovým listem, novým kořením přidáme do slaninového výpeku a chvilku restujeme, dokud neucítíme zavonět jalovec.
Kostky masa přidáme do hrnce k cibuli a slanině a necháme zatáhnout.
Maso podlijeme do ¾ vodou tak, aby nebylo zcela ponořeno. Pod pokličkou dusíme při mírném varu asi 2 hodiny. Je-li potřeba, doléváme vodou opět do ¾ masa.
Jakmile jsou kostky masa měkké, vyjmeme ho z hrnce a vzniklou silnou šťávu lehce propasírujeme a zahustíme hladkou moukou, kterou rozmícháme ve vodě a zlehka 10 – 15 minut provaříme.
Po provaření šťávy-omáčky vrátíme maso a podáváme s houskovým knedlíkem.