Hovězí na smetaně (svíčková) recept
Top Recepty, OmáčkySuroviny na recept
- 1 kg hovězího masa
- kousek slaniny vcelku
- 2 ks mrkeve
- 2 ks petržele
- 1/2 menšího celeru
- 4 ks bobkového listu
- 10 ks nového koření
- 1/2 citronu
- 10 ks pepře
- špetka tymiánu
- sůl
- vepřové sádlo
- olej
- smetana 30%
- 1 ks cibule
- cukr
- hladká mouka
Postup Hovězí na smetaně (svíčková)
Postup přípravy receptu
-
Slaninu nakrájíme na hranolky a dáme předem zamrazit. Zeleninu nastrouháme nahrubo nebo můžeme nakrájet na tenké nudličky.
Maso prošpikujeme tak, že do něj po vláknu uděláme řez a do řezu vsuneme hranolek slaniny. Maso osolíme pořádně ze všech stran.
V dostatečně velkém hrnci rozpálíme sádlo s trochou oleje a opečeme na něm maso. Poté ho vyjmeme a dáme osmažit zeleninu, dokud nebude krásně zlatá. Přidáme maso, půl umytého citronu, koření, zalijeme vodou a dosolíme. Asi po hodině vaření vyjmeme citron a mírně vaříme nebo pečeme, dokud maso není měkké.
Když je maso měkké, vyjmeme ho bokem, vyndáme koření a omáčku rozmixujeme. Přidáme smetanu a mouku rozšlehanou v trošce vody a necháme provařit. Dochutíme cukrem, popřípadě solí. Necháme ještě chvíli vařit a můžeme podávat.