Hovězí líčka dle hajného ze „Šlajfu“ recept

Top Recepty, Hovězí maso

Suroviny na recept

1 kg hovězí líčka
200 g domácí uzený bok
2 ks červená cibule
2 ks malá mrkev
1 ks malá petržel
12 kuliček celý pepř
6 kuliček nové koření
6 kuliček jalovec
2 listy bobkový list
1 lžička rozmarýn
1 lžička tymiánu
1 l kvalitní červené víno
1 l hovězí vývar (zvěřinový)
200 ml zakysaná smetana
6 lžic hladká mouka
2 lžičky cukr krupice
citrónová šťáva
sádlo
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Na pánvi rozpálím sádlo a na něm prudce z obou stran opeču osolená, opepřená a v mouce obalená líčka (3 minuty na každou stranu). Poté je uložím na talíř do tepla.

  2. V kastrolu na sádle zpěním nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájený bok a kořenovou zeleninu. Na to vložím opečená líčka.

  3. Zaliji výpekem z líček, který jsem odvařil 2 dcl vína, zbytkem vína a 1 l vývaru (hovězí, lépe zvěřinový).

  4. Vložím v plátýnku (nebo v čajovém vajíčku) zabalené koření a přivedu k varu. Stáhnu oheň a nechám dusit 3 hodiny. Poté opatrně líčka vyndám na teplý talíř a uložíme do tepla.

  5. Z omáčky vyjmu koření. Teď do vroucí omáčky rozkvedlám zakysanou smetanu s moukou a provařím cca 10 minut. Dochutím cukrem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Nechám ještě 5 minut vařit a podávám s karlovarským nebo s houskovým knedlíkem.


Líbí se vám recept? Sdílejte tento skvělý recept!