Hovězí líčka dle hajného ze „Šlajfu“ recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 1 kg hovězí líčka
- 200 g domácí uzený bok
- 2 ks červená cibule
- 2 ks malá mrkev
- 1 ks malá petržel
- 12 kuliček celý pepř
- 6 kuliček nové koření
- 6 kuliček jalovec
- 2 listy bobkový list
- 1 lžička rozmarýn
- 1 lžička tymiánu
- 1 l kvalitní červené víno
- 1 l hovězí vývar (zvěřinový)
- 200 ml zakysaná smetana
- 6 lžic hladká mouka
- 2 lžičky cukr krupice
- citrónová šťáva
- sádlo
- pepř
Postup Hovězí líčka dle hajného ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi rozpálím sádlo a na něm prudce z obou stran opeču osolená, opepřená a v mouce obalená líčka (3 minuty na každou stranu). Poté je uložím na talíř do tepla.
V kastrolu na sádle zpěním nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájený bok a kořenovou zeleninu. Na to vložím opečená líčka.
Zaliji výpekem z líček, který jsem odvařil 2 dcl vína, zbytkem vína a 1 l vývaru (hovězí, lépe zvěřinový).
Vložím v plátýnku (nebo v čajovém vajíčku) zabalené koření a přivedu k varu. Stáhnu oheň a nechám dusit 3 hodiny. Poté opatrně líčka vyndám na teplý talíř a uložíme do tepla.
Z omáčky vyjmu koření. Teď do vroucí omáčky rozkvedlám zakysanou smetanu s moukou a provařím cca 10 minut. Dochutím cukrem, citrónovou šťávou, solí a pepřem. Nechám ještě 5 minut vařit a podávám s karlovarským nebo s houskovým knedlíkem.