Hovězí kostky s vůní uzeného, připraveno v papiňáku recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- 600 g hovězího zadního vcelku
- 100 g Gazdovské slaniny nebo jiné prorostlejší slaniny
- 200 uzené vepřové kýty - můžeme nahradit jiným uzeným masem
- 250 g žampionů
- 350 ml masového vývaru nebo vody
- 1 větší cibule
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 3 prolisované stroužky česneku
- 2 lžíce nasekané zelené petrželky
- sůl
- mletý pepř
- Na zahuštění šťávy:
- 1 lžíce hladké mouky
- 200 ml vody
Postup Hovězí kostky s vůní uzeného, připraveno v papiňáku
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso nakrájíme na větší kostky, slaninu na tenké nudličky a uzené maso na silnější delší špalíčky.
Žampiony očistíme a překrojíme na čtvrtiny.
Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a dáme ji do hrnce společně se slaninou a kmínem na rozehřátý olej na 5 minut restovat.
Přidáme maso a necháme ho prudce ze všech stran zatáhnout. Poté přidáme žampiony, papriku a 1 minutu promícháváme.
Podlijeme vývarem, nebo vodou, lehce osolíme a opepříme a hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu vaříme na slabém plameni 35 minut.
Hrnec ochladíme, otevřeme a vmícháme záklechtku. Přidáme špalíčky uzeného a bez pokličky za občasného promíchávání vaříme slabým varem 15 minut.
Těsně před koncem přidáme prolisovaný česnek a bylinky a podle potřeby dochutíme solí.
Jako příloha se hodí různé těstoviny, nebo vařený brambor.
Pokud budeme připravovat v obyčejném kastrolu, postup je stejný, jen doba dušení se o něco protáhne. Během dušení po troškách přiléváme horkou vodu a občas ode dna promícháme, aby se suroviny v hrnci nepřichytily.