Hovězí kostky na smetaně recept
Top Recepty, Hovězí masoSuroviny na recept
- cca 500 g hovězího zadního masa (pro děti používám hovězí zadní, určitě se hodí i z krku nebo kližka)
- 1 velká cibule
- 1 láhev piva nebo stejné množství vývaru či vody
- 1/2 kelímku smetany ke šlehání
- olej dle potřeby
- 2 snítky čerstvého rozmarýnu nebo dle chuti sušeného (a nebo rovnou oboje)
- sůl
- pepř dle chuti
Postup Hovězí kostky na smetaně
Postup přípravy receptu
-
Postup přípravy je tak nějak už obligátní a dobře určitě uděláte, když si na vaření vyhradíte více času. Ne snad, že by vyžadoval tolik aktivní činnosti, ale hovězí zkrátka vyžaduje delší vaření. Já na něj používám svůj multicooker, čili elektrický hrnec, který udržuje teplotu pro pomalé vaření po delší dobu, aniž bych ho musela hlídat, ale není to samozřejmě žádná nutnost a vše zvládnete i na sporáku.
Na trošce oleje (používám řepkový) orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a na větší kostky nakrájené hovězí maso, které jste ještě předtím osolili, opepřili a případně ochutili i sušeným rozmarýnem. Společně zasmahněte, dokud se maso nezatáhne a cibule nezačne zlátnout (v multicookeru funkce FRY - 15 minut). Pak přichází chvíle, kdy je ideální maso podlít. Já jsem použila pivo, neboť se při takto dlouhém vaření alkoholu nebojím, každopádně můžete tak stejně použít i vodu. Zalijte tak, aby maso bylo ponořené, ale ne více. Nezapomeňte přihodit i snítku nebo dvě čerstvého rozmarýnu, pokud máte. Nastavte na mírný plamen nebo v multicookeru na funkci STEW (3 hodiny) a za velmi mírného bublání přikryté pozvolna vařte, dokud nebude maso měkké. Odpařte vodu vždy téměř až do základu a znovu podlijte - bude to zřejmě potřeba několikrát. Docílíte tak ale vynikající a husté šťávy. Až je maso hotové a voda se vám téměř všechna odpařila (počítejte, že to bude trvat alespoň dvě hodinky), podlijte ještě vysokoprocentní smetanou a krátce povařte do zhoustnutí. Závěrem můžete ještě dochutit solí, pepřem a bylinkami.
Podávat můžete například s rýží, jako jsem to udělala já. Hodí se ale i kuskus, bulgur, těstoviny či knedlíky.