Hovězí enchiladas trochu jinak recept
Top Recepty, Mleté masoSuroviny na recept
- 6 pšeničných tortil (velikost 25 cm, nakrájených na 6 trojúhelníčků)
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 PL (15 g) másla
- 1 PL olivového oleje
- 1 středně velké cibule nakrájená najemno
- 1 středně velká červená paprika (nakrájená na kostičky)
- 1 středně velká zelená paprika (nakrájená na kostičky)
- 1-3 Jalapeño papričky nakrájené na drobno (volitelné)
- 1 hrnek (150 g) mražené kukuřice
- 2 stroužky česneku utřeného
- 1/4 hrnku (30 g) hladké mouky
- 1-2 PL mletého chilli (podle ostrosti)
- 2 ČL kmínu (římský kmín, Comino)
- 2 1/2 hrnky (600 ml) kuřecího vývaru
- 125 g černých fazolí (nebo 1 konzerva ve slaném nálevu, scezená)
- 1 PL limetkové šťávy
- sůl
- pepř
- 200 g Čedaru nastrouhaného
- 200 g Eidamu nastrouhaného
- nasekaný koriandr na ozdobu
Postup Hovězí enchiladas trochu jinak
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 180°C a 2 pečící plechy vyložíme pečicím papírem.
Nařezané tortilly položíme na plech a pečeme je v troubě cca 15 minut, aby byly lehce opečené (ne spálené!)
Ve hluboké pánvi osmažíme maso nasucho (nebo na 1 PL oleje) maso, přidáme 1 ČL soli a 1/2 ČL čerstvě mletého černého pepře a vaříme asi 30 minut za občasného míchání.
Maso vyndáme na talíř a pánev vytřeme do sucha, např. papírovou utěrkou.
V té samé pánvi rozehřejeme máslo a olivový olej, přidáme cibuli, papriky, jalapeño (pokud používáme), kukuřici a česnek. Vaříme dokud zelenina nezměkně, asi 5 - 10 minut.
Vmícháme mouku, chili, kumín. Za stálého míchání vaříme 1-2 minuty.
Postupně přidáme kuřecí vývar a ideálně metlou mícháme.
Směs přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí, za občasného míchání asi 10 minut.
Přidáme uvařené fazole (nebo konzervu), limetkovou šťáou a dochutíme solí a pepřem.
Zapékací mísu (např. vel. 20 x 20 cm) vymažeme lehce olejem a vyložíme na dno 1/3 tortil. Na tortilly dáme 1/3 masa, 1/3 zeleniny a posypeme 1/3 směsi sýrů. Tento postup opakujeme ještě 2 krát s tím, že navrch nasypeme sýr. Zapékací mísu přikryjeme alobalem.
Pečeme v předehřáté troubě na 250°C asi 20 - 30 minut, nakonec alobal sundáme a pečeme jen 2 - 3 minuty.
Před podáváním necháme cca 10 minut odstát, ozdobíme nasekaným koriandrem.
Pokud používáme sušené fazole, necháme je přes noc namočit ve vodě, ve které je druhý den uvaříme do měkka.