Houbová polévka alá boršč recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- olej nebo lžíce sádla
- 1 větší cibule
- 1 plná lžíce rajčatového protlaku
- 250 g bílých hub (já dala žampiony)
- 2 středně velké brambory
- 150 g pekingského zelí
- (může být i spařené hlávkové zelí)
- 2 světlezelené papriky
- 1 větší povařená červená řepa (nebo i nakládaná)
- sůl a pepř
- 1 bobkový list
- špetka libečku
- 2 lžičky sušeného česneku
- citr. šťáva podle chuti
- ¼ l sladké 12% smetany, nebo kyselé smetany (nebo kefíru či jogurtu)
- 1 lžíce másla,
- 1 lžíci zakysanky na každý talíř (může být i hustý jogurt)
Postup Houbová polévka alá boršč
Postup přípravy receptu
-
Necháme zesklovatět 1 větší cibuli nakrájenou na kolečka, přidáme lžíci protlaku, trochu zasmahneme a hned přidáme 250 g očištěných a na malé kostičky nakrájených bílých hub (hříbky, masáky, bedly, holubinky atp.) nebo hub naložených v octě nebo ve vlastní šťávě, mírně podlijeme a krátce podusíme. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a po chvilce i pokrájené a spařené hlávkové zelí (ještě lepší je čerstvé čínské zelí) a na kousky pokrájené zelené papriky.
Pak vsypeme 1 větší, krátce povařenou a na kostičky pokrájenou červenou řepu (můžeme použít i řepu nakládanou, tu pak ale přidávám až skoro nakonec, při dokončování polévky). Okořeníme dle chuti solí, trochou pepře, špetkou libečku a za stálého podlévání dusíme pod pokličkou doměkka.
Ke konci dochutíme citrónovou šťávou a i sušeným česnekem. Hotovou směs podlijeme 1/4 l sladké či kyselé smetany nebo kefíru (bílého jogurtu) a prohřejeme. Také můžeme polévku ke konci přimastit lžící másla a lžíci zakysané smetany vložit do středu každého talíře při podávání.