Houbová bramboračka recept
Top Recepty, PolévkySuroviny na recept
- 5 vařených brambor
- 8 drobnějších syrových brambor
- 2 hrsti podrcených sušených hub na menší kousky ne úplně na prášek
- 2 stroužky česneku
- 2 l houbového bujónu nebo vývaru
- plátek másla asi 2 cm
- sůl
- kmín
- pepř
- libeček
- oregano nebo majoránka
- bazalka (není nutné)
- koriandr (není nutné)
Postup Houbová bramboračka
Postup přípravy receptu
-
V houbovém vývaru začneme nejprve na velmi mírném varu perlit houby na skus – asi 18 minut. K houbám přidáme trochu soli, kmín, pepř a libeček.
Pak přidáme oškrábané a na malé kousky nakrájené syrové brambory a provaříme do měkka – cca 20 minut. Okořeníme zbylým kořením. Vhodíme i kousek másla. Nakonec vsypeme vařené brambory, které prolisujeme lisem na brambory, prolisujeme i česnek a přidáme. Promícháme, dochutíme, vypneme sporák a necháme ještě asi 10 minut spojit chutě.
Polévka je díky vařeným bramborům zahuštěná, chutná výrazně po houbách a dalších ingrediencích. Zbyly mi vařené brambory a houbový vývar z hubníku, tak jsem vytáhla rodinný recept. Houby není třeba namáčet, jsou podrcené a doba vaření bohatě stačí na změknutí.