Hlíva ústřičná na paprice a polentové knedlíčky recept
Top Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny na recept
- 400 g hlívy ústřičné
- 2 větší cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička zauzené papriky
- sůl
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- chilli dle chuti
- 1 lžička solamylu
- čerstvé papriky 3 barvy
- Na knedlíčky:
- 150 g instantní polenty
- 400 ml mandlového mléka (kdo může dá kravské)
- 80 g tuku (rostlinného nebo másla)
- 2 vejce
- 1 celozrnná bageta
Postup Hlíva ústřičná na paprice a polentové knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Předem nakrájíme starší celozrnnou bagetu na kostičky a ty usušíme nebo opečeme. Nasekáme cibuli a nakrájíme hlívu i papriky na větší proužky.
Do hrnce dáme mléko s tukem a solí a necháme tuk rozpustit. Přisypeme polentu, přivedeme k varu a za stálého míchání povaříme asi 4 minuty. Když se těsto nechytá stěny hrnce odstavíme a necháme částečně vychladnout. Postupně vmícháme vejce, nakonec zapracujeme do vzniklého těsta kostičky bagety a necháme 30 minut odpočívat.
Zatím dáme v hluboké pánvi na olej nasekanou cibuli a usmažíme do světle hnědé barvy. Přidáme česnek, tuhé kousky z nakrájené hlívy a chvilku restujeme. Přidala jsem i zbylé žampiony. Do základu přidáme papriku, kmín, chilli a vše promícháme. Vložíme nakrájenou hlívu a po chvilce podlijeme. Dusíme do změknutí a přidáme nakrájené papriky. Dle potřeby zahustíme solamylem rozmíchaným v trošce vody a podusíme jen tak, aby papriky zůstaly na skus.
Než hlíva změkne, postavíme ve větším hrnci vařit osolenou vodu. Mokrýma rukama z odpočinutého těsta vytvoříme knedlíčky a vložíme je do vařící vody. Vaříme 8 - 10 minut podle velikosti. Hotové dáme na talíř a propíchneme špejlí nebo vidličkou, aby unikla pára. Podáváme knedlíčky s hlívou a posypeme nakrájenou cibulkou.