Historické dorty: Lanýžový pro Shirley Temple recept
Top Recepty, DortySuroviny na recept
- 14 vajec
- 280 g krupicového cukru
- 100 g hořké čokolády
- 280 g lískových oříšků
- jemně strouhaná kůra z 1 citrónu
- 50 ml rumu
- krém:
- 3 vejce
- 120 g krupicového cukru
- 100 g hořké čokolády
- 200 g másla
- na dohotovení:
- sekané lískové oříšky
- 150 ml smetany ke šlehání
- lanýžové pralinky:
- 70 ml smetany ke šlehání
- 200 g čokolády
- 100 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- kakao na obalení
Postup Historické dorty: Lanýžový pro Shirley Temple
Postup přípravy receptu
-
Na Shirley Temple vzpomíná už jen nemnoho pamětníků jako na dětskou filmovou hvězdu. Spíše ji známe jako první velvyslankyni USA u nás po roce 1989. Populární byly i dorty, se kterými se nechávala jako malá rok co rok u příležitosti svých narozenin fotografovat. Recept na jeden z nich se nám podařilo najít v archivech a realizovat. Kdo jej kdysi pro maličkou Shirley připravil, se už nedozvíme, lze ho ovšem označit za jedinečný. Mimo jiné proto, že ho ocení také lidé na bezlepkové dietě. Neobsahuje totiž ani gram mouky, úlohu plniva v těstě převzaly jemně strouhané lískáče. Výsledkem vašeho snažení tedy budou 3 fajnově jemné pečené pláty, jež se plní poctivým máslovým čokoládovým krémem. Jak na to krok za krokem: V předstihu připravte základ na lanýžové pralinky: Smetanu ohřejte v mikrovlnce či v rendlíku na plotně téměř k varu, rozpusťte v ní nalámanou čokoládu, máslo, moučkový cukr a vše dohladka vymíchejte. Jemný základ ochuťte tuzemákem (dávku dodržte, byť postup svádí k vyššímu množství, krém by ovšem neztuhnul!) a nechte jej pod folií v chladu do druhého dne odležet. Z tuhé hmoty odebírejte lžičkou kousky o velikosti ořechu, ze kterých vytvarujete kuličky (truffles) a necháte je opět v chladu ztuhnout. Každou pak obalte v práškovém kakau.
Upečte korpus: Oddělené žloutky vyšlehejte s krupicovým cukrem a po troškách do pěny zapracujte rozehřátou vlažnou čokoládu. Jemně nastrouhané lískáče“ promíchejte se strouhanou citrónovou kůrou a směs vmíchejte stěrkou nebo metlou střídavě s pevným sněhem z bílků do vyšlehaného čokoládového základu. Pěnovité těsto rozetřete do 3 kruhových forem o průměru 26 cm vyložených papírem na pečení a korpusy v troubě vyhřáté na 170 °C upečte (cca 12 minut, péct se musí všechny najednou!). Hotové nechte vychladnout.
Připravte krém: V kotlíku nad párou vyšlehejte vejce s cukrem, rozehřejte v teplé pěně čokoládu a hmotu nechte zchladnout. Mírně vlažnou zašlehejte po lžících do másla, jež jste vypracovali šlehačem doběla. Získáte jemný hebký krém.
Jeden z upečených plátů uložte na podnos, pokropte ho tuzemákem a potřete větší čtvrtinou krému. Přidejte další plát a postup zopakujte. Složený korpus nakonec potřete zbylým krémem a nechte jej krátce zchladnout. Střed ztuhlého dortíku nakonec posypte nasekanými lískovými oříšky, po obvodu vytvořte pomocí sáčku s řezanou špičkou věnec větších pusinek a do středu každé posaďte lanýžovou pralinku. Realizátorka receptu: Marcela Matyášová Popis a foto: Jiří Savinec Editor: Jaroslav Volný