Hermelínové fondue recept
Top Recepty, SýrySuroviny na recept
- Hermelín dle počtu porcí
- šunka nebo jiná uzenina zhruba 50 g na porci
- tvrdý sýr
- různá zelenina:
- zelená paprika
- žlutá paprika
- pórek
- salátová okurka
- čerstvé bylinky:
- pažitka
- bazalka
- petrželka
- hrubší slané tyčinky nebo bílé pečivo - banketky
- hroznové víno
Postup Hermelínové fondue
Postup přípravy receptu
-
Jako první si nachystáme vše, čím budeme Hermelín obkládat a zdobit. Šunku a tvrdý sýr na kostičky, zeleninu, pečivo, natě.
Hermelín pak rozpečeme buď v troubě, já na maličkosti používám minitroubu se spodním i horním ohřevem. Tam bych Hermelín zabalila do alobalu, nebo použijeme mikrovlnou troubu, kde to budeme mít rychlejší. Já dělala v ní.
Hermelín vložíme do spíše menšího mikrotenového sáčku, který jsme vevnitř trošku pokropili vodou, jen malinko.
Sáček volně založíme pod sýr, vložíme do mikrovlnné trouby a vlníme 1/2 až 1 minutu při sníženém výkonu. Mám MT o výkonu 900 W a dala jsem na polovinu. Musíme hlídat, sáček se nafoukne a vznikne v něm trochu páry, Hermelín se taky nafoukne, vnitřek bude tekutý a to je ten okamžik, kdy musíme troubu vypnout.
Malou chvilku ještě necháme, pak sýr vyjmeme, dáme na talíř a opatrně ostrým nožem nahoře nařízneme do kříže a ty konce přeložíme ke kraji.
Dále už vše přidáme dle své fantazie, na kostičky nakrájenou šunku, sýr, zeleninu, hroznové víno a dozdobíme bylinkami. Prostě co máme, fantazii se meze nekladou.
Na okraj talíře přidáme 2 dlouhé hrubší slané tyčinky a k talíři vidličku. Každý si napichuje a máčí v tekutém Hermelínu. Doporučuji si vše nachystat předem a nakonec připravit teprve sýr, jinak zase tuhne. Určitě můžeme na sýr použít i nějaké koření, nebo zrovna koupit už nějaký s příchutí.